Yin joga

Joga, kot jo izvajamo v Sloveniji (in drugod po svetu!) danes, poprej ni obstajala drugje. Tovrstna joga odgovarja na bolečine, vprašanja in želje naše družbe, na tvoje in moje. Večina joga klasov (nikakor pa ne vsi!) daje poudarek na dinamično obliko vadbe, ki se osredotoča predvsem na mišično tkivo. Yin joga se osredotoča na druga tkiva v našem telesu: ligamente, fascije, sklepe in kosti. V iskanju ravnovesja je priporočljiva zdrava obremenitev in s tem krepitev vseh tkiv (razen če ti je to zaradi poškodbe oneomogočeno).

Yin joga – oblačna joga?

Yin je drugače kitajska beseda. (Opomba, čisto nepovezana: Tako zelo sem vesela, da lahko svoje znanje kitajščine prenesem tudi v jogo)
Pismenka, ki jo ponazarja, je 陰 in je sestavljena iz naslednjih delčkov:

阝, ki predstavlja hrib,

今 , ki pomeni “zdaj”, “danes”, sedanjost” in

云 , ki predstavlja oblak ali oblačnost.

Tako “yin” kot slikovna pismenka predstavlja osojno stran hriba, dobesedno pa pomeni trenutno oblačnost.

Yin joga – kitajska mistična joga?

Yin joga ni joga, ki jo izvajamo pod oblaki. Yin je namreč tudi filozofski koncept v kitajski filozofiji. Je del binarne kategorije yin-yang, ki jo najbrž že (vsaj malo) poznaš. Bom pa to kategorijo posebej opisala v drugem zapisu, ker rabim več prostora, da izlijem vse svoje znanje in razmišljanje o tej temi.

Yin je negativni pol. Pol, ki sprejema. Pol, ki je temnejši. Za lažjo predstavo ga lahko povežemo tudi z nočjo, umirjenim in/ali počasnim delovanjem ter mrazom.

Podobno z vidika tradicionalne kitajske medicine v našem telesu predstavlja hladno energijo ali energijo, ki potuje tekoče (nesunkovito).

Okej, kaj pol? Kaj je yin joga?

Glavne značilnosti yin joge so:

 1. Fokus na ligamentih, sklepih in fascijah. Obremenimo jih na zdrav način in jih preko tega krepimo. To v praksi izgleda tako, da se po domače povedano raztegujemo (na varen način!).
 2. Položaje zadržimo dlje časa (vsaj 5 minut), da kulitiviramo potrpežljivost in poglobimo notranjo zaznavo. Res je presenetljivo, kaj vse lahko ugotoviš skozi mirovanje.
 3. Velik poudarek je tudi na meridianih, ki jih je utemeljila tradicionalna kitajska medicina in blagodejne energijske učinke, povezane z njimi.

Meridiani? Kaj pa je zdaj to?

Meridiani so v TKM-ju (tradicionalni kitajski medicini) energetski kanali, po katerih se pretaka naša energija qi (izgovorjava: či). Qi je naša nesnovna esenca. Za lažjo predstavo: kot se naša snovna esenca, kri, pretaka po žilah, se qi pretaka po meridianih. Oslabljenost, nepretočnost in zastoj tega pretoka se manifestira kot neravnovesje v telesu – na fizični in psihični ravni.

Yin joga uporablja sistem 12-ih meridianov, čeprav se večinoma osredotoča na meridiane, ki potekajo po spodnjem delu telesa. Vsak meridian je povezan z enim glavnim telesnim organom in temu organu propadajočimi lastnostmi (element v naravi, čustva, telesne tekočine…).

To je preveč abstraktno. Kaj???

Vzemiva za primer tale položaj iz yin joge:

Polovični metulj oz. polovični kačji pastir. Vir slike: https://bit.ly/2Gnd69p

Anatomski fokus je na hrbtenici, kolkih in hamstringsih. 

Energetsko gledano pa stimulirano naslednje meridiane (njihovi poteki so predstavljeni na priloženih slikah):

 1. Meridian jeter. Neravnovesje na področju jeter se kaže v obliki razpoloženjskih nihanj (tudi kot PMS) in izbruhov jeze. Do neravnovesja pride zaradi dolgoročne preobremenjenosti, zato je pomemben dejavnik pri ponovnem vzpostavljanju ravnovesja uravnavanje stresa v življenju.
 2. Meridian ledvic. Neravnovesje ledvic se lahko pokaže kot hormonsko neravnovesje, nagnjenost k “zmrzljivosti”, nespečnost, ginekološke in urološke težave in občutki strahu.
 3. Meridian žolčnika. Žolčnik je parni organ jetrom, zato so manifestacije neravnovesji podobne.
 4. Meridian mehurja, ki je parni organ ledvicam.

OPOZORILO: Sicer kompleksne sisteme znotraj tradicionalne kitajske medicine sem v tem zapisu predstavila zelo preprosto. Odsvetujem kakršnokoli samodiagnosticiranje na podlagi zapisanega. Yin joga tudi ne velja za osrednjo metodo vzpostavljanja ravnovesja znotraj telesa, tradicionalna kitajska medicine se je pravzaprav sploh ne poslužuje. Za več informacij o TKM-ju priporočam te članke.

Napotki za raztezanje, ki ne vodi v poškodbe

Varno izvajanje položajev odloča o tem, ali bodo za tvoje telo blagodejni ali ne.

 1. V položaj pojdi samo do mere, ki ti ustreza in ki ti omogoča, da ne trpiš in lahko brez težav dihaš. Vedno se vprašaj, kaj te ustavlja pri tem, da položaj poglobiš. Morda je to napetost, ker tkiva niso dovolj prožna ali ker se telo še ni dovolj sprostilo. V tem primeru sta potrebna čas in potrpežljivost. Bolj ko boš v stiku z lastnim telesom, ga poslušal/a in začutila, laže bo položaj poglobiti.
 2. V kolikor te pa pri poglobitvi položaja omejuje kompresija (npr. sklep pritisne na kost, kost pritisne na kost, kost pritisne ob tla…), položaja ni smiselno poglabljati, ker to lahko vodi v trajne poškodbe. Da začutiš razliko, je potrebne nekaj vaje v čuječnosti in poslušanju sebe. 
 3. “Use the pose to get into the body, not the other way around.” Joga ni upodobitvena umetnost. Ne iščeš popolne poze, ki bo kot tista iz knjige, temveč poglobljeno zaznavo sebe.
 4. Yin jogo oz. katerokoli obliko raztezanja izvajaj vzporedno z bolj aktivnimi oblikami vadbe. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sklepi ne bodo hvaležni, če se boš vsak dan samo raztegoval/a. Potrebna je tudi krepitev mišic!

Zaključek

Yin joga je tako hibrid, sestavljen iz joge in tradicionalne kitajske medicine, ki odgovarja na bolečine sodobne družbe: stres, nenehna aktivnost in naglica, zakrčenost/zategnjenost, pomanjkanje potrpežljivosti in predvsem izguba stika s sabo.

Indijska in kitajska filozofija ponujata rešitev že samo v obliki, ko ponudita drugo perspektivo. Da je vse drugače, ko na življenje pogledaš drugače. Ko na prakso joge pogledaš drugače, ko drugače pristopiš k lastnemu telesu. 

Tradicionalna kitajska medicina je prav tako svet zase. Tu ni nobenega misticizma. Samo druga metodologija, kot tista, ki se je poslužuje zahodna medicina. Prav tako ponudi možnost novega pristopa, da se telo obravnava kot celovit sistem, ki ni ločen od narave in okolja.

Yin joga ni starodavna praksa. Je praksa za sodobnega človeka, ki črpa navdih iz starodavnih praks. Lahko je tudi tvoja praksa. Če se želiš poglobiti v prakso yin joge, priporočam delo Bernija Clarka. Tudi na mojih četrtkovih urah je vends del prakse namenjen yin položajem in spoznavanjem telesa skozi prizmo tradicionalne kitajske medicine, področja, na katerem sem se profesionalno znašla bolj kot ne po naključju, a mi je hitro priraslo k srcu.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.