Vinyasa joga: kaj, zakaj, kako?

Začetek druženja z jogo je divji. Želiš si nekaj narediti zase. Želiš pomigati. Tudi o meditaciji in dihalnih vajah slišiš same dobre reči. Ampak kako izbrati pravi stil joge? Je to ashtanga? Yin? Nidra? Vinyasa joga? Hatha? Pač…KAJ?!

Te dni se zdi, da so simbol joge frajerske poze v fancy oblačilih (hvala, Instagram in potrošniška kultura), v resnici pa je joga cel svet zase. Svet, ki ga lahko odkrivaš celo življenje (pa še naslednje življenje in naslednje tudi).

vinyasa položaj
Foto: Katarina Kolenc

Vinyasa joga

Kaj je zdaj ta vinyasa joga, ki se pogosto predstavi tudi kot Flow joga? Na kratko: je praksa joge, ki dih poveže z gibom. Gibi so lahko majhni (poskusi: ob vdihu roke dvigni, ob izdihu jih spusti) ali bolj grandiozni. Različne položaje tekoče povežeš med seboj in jih prepleteš s svojim dihom. 

Lahko je dinamična in stimulativna praksa. Lahko pa je nežna in ljubka. Lahko je meditacija v gibanju. To je najboljši del vinyasa joge – lahko je karkoli.

Oče vinyasa joge je Krishnamacarya. Pred davnimi časi ga je kralj (raja) poklical na svoj dvor, da bi mlade fante s pomočjo športa in gibalne kulture pripravil na politično kariero, ki se jim obeta. In tako se je tudi zgodilo – mlade fante je treniral, da so postali močni in agilni (dve lastnosti, ki sta “a must”, če želiš biti uspešen v politiki). V jogi so se tako znašli tudi novi položaji.

In ta način joge služi kot osnova vinyase, ki jo poznamo danes. Cinično bi lahko pripomnila, da se je ta oblika joge razširila na zahod, ker je tako določal takratni trg: prodaja se večno mladost, večna aktivnost in večna forma nasjtnika – zato smo zreli le za jogo, ki je bila zasnovana za mlade fante.

Vinyasa za boljše počutje

Čeprav vinyasa joga ni višek duhovnosti, resnično pripomore k boljšemu počutju. Po celem dnevu sedenja razgibavanje dobro dene. Blagodejno je biti pozoren na svoj dih. In prijetno je začutiti svoje telo ter preko zavestnega giba pomiriti um. Vse to ti nudi vinyasa joga. Poleg tega pa izboljša še gibljivost, moč in cirkulacijo. Ob redni praksi se ne zadihaš več, ko loviš avtobus, ker si tako dolgo iskal/a ključe, da malo manjka, pa bi bilo treba poklicati taxi. Bonus vinyase: ko jo izvajaš dlje časa, se lažje soočiš z nesoglasji na družinskih kosilih.

Vinaysa joga je praksa, po kateri se počutiš bolje. Sestoji iz ogrevanja, pozdrava soncu, stoječih, sedečih in ležečih položajev. Pa še marsičesa drugega. Flowi se razlikujejo od učitelja do učitelja. Sama prisegam na nežni flow, ki temelji na nameri ljubeče naklonjenosti in prijaznosti do svojega telesa. Brez vratolomnih položajev. But that’s just me. 

Foto: Katarina Kolenc

ZA ali PROTI?

Zakaj bi se v tem gozdu različnih dreves (vsako predstavlja en stil joge) odločil/a prav za vinyaso? Pri vinyasi dobiš dobro kombinacijo aerobne vadbe in vaj za moč. Poleg tega je resnični zabavna – za razliko od nekaterih sistemov (Ashtanga, Bikram) nima predpisane sekvence. Vsakič se srečaš z novim sosledjem položajev. Tako se tudi izogneš poškodbam, ki se lahko pojavijo zaradi ponavljajočih se gibov. Tekoče povezani gibi te vsakič znova ponesejo v občutek živosti, povezanosti in svobode. It’s lovely.

To ne pomeni, da se pri vinyasi ne moreš poškodovati. Fluidnost je pomembno uravnvovesiti s stabilnostjo. Poskrbi, da sekvenca, ki jo izvajaš, vsebuje tudi položaje za stabilizacijo sklepov. Prav tako flow nosi v sebi past – odklop. Skozi položaje hitro zaplavamo, brez da bi bili pozorni na občutke znotraj telesa. Avtopilot je stanje, od katerega se pri jogi odmikamo. Prav tako je pogosto poudarjena uporaba ujjayi diha. Ujjayi dih se je tradicionalno uporabljal kot samostojna dihalna vaja in ne kot 1-urna spremljava gibu. O dolgoročnih posledicah prekomernega dihanja s priprtim grlom na telo lahko le ugibamo. Zagotovo prekomeren ujjayi ne pripomore k upravljanju s tesnobo (to vem, ker meni ni pomagal z upravljanjem s tesnobo, temveč situacijo poslabšal). In preveč silovit ter glasen ujjayi lahko na dolgi rok poškoduje glasilke.

Spet smo pri odklopi in priklopu – če si pozoren/na na občutke znotraj telesa, lahko ukrepaš pri prilagoditvi svoje prakse – pa če gre za položaj ali dihalno vajo.

Zato: fluidno, a stabilno. Priklop, ne odklop.

Om šanti.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.