Tantra joga (pa ne tista taseksi)

Tantra je beseda s seksi konotacijo.

Zgodbo o tem, kako je stara klasična tantra – tradicija, ki tantrike vodi po poti odkrivanja svoje prave narave in ustvarja pogoje za intimnostjo z Resničnostjo samo – postopoma postala neotantra, ki v ospredje postavlja čuječo splonost in multirogazmičnost, ti povem kdaj drugič (wau, kaj pa najdaljši stavek sveta). Long story short: “Tantra” je zaradi spleta okoliščin postala sinonim za sveto spolnost v upanju, da lahko združitev spolnosti in duhovnosti ozdravi potlačen odnos do seksualnosti.

Kar je samo po sebi več kot nujno. Vendar pa sta si neotantra in indijska tradicija tantrizma podobna kot spominčica in ohrovt. Čeprav je neotantra posvojila izrazoslovje ter številne pojme indijske tantre, pogosto prezre tradicionalno zanašanje na guruja, intenzivne meditacijske vaje in/ali tradicionalna pravila obnašanja – tako moralna kot obredna.

Spolne prakse so v starodavnih svetih spisih omenjene, vendar niti približno niso v ospredju.

Kaj tantra sploh pomeni?

Beseda sestoji iz dveh delov:

  • tan, ki pomeni “razširiti” ali “graditi na” in
  • Tra, ki pomeni  “rešiti” in “zaščititi” ALI “orodje.

Tantra je nekaj, kar širi zaščitniško modrost. Hkrati pomeni tudi orodje za ekspanzijo – širi našo kapaciteto zavedanja in radosti.

Kaj se še skriva za imenom “tantra”? V svojem dobesednem pomenu lahko pomeni “teorija”, “doktrina” ali preprosto “knjiga” – nanašajoč se na božansko razkrite (*angelsko petje: “laaaaaaa” za potenciran nadzemeljski vibe*) svete tekste. “Tantra” lahko pomeni tudi sistem duhovne prakse, ki je predstavljen v teh besedilih.

Vsi smo eno

Eden osrednjih poimov klasične indijske tantre je nedualnost.

Nedualnost pomeni, da stvarnik ni ločen od stvarnosti, pomeni enost tistega, ki izkuša, tistega, ki je izkušan in samega procesa izkušnje. *mindscrew* 

Yes, abstraktno je. In to je v redu. Namen te duhovne poti je, da te izzove. Nedualnost je celotna Resničnost, kot jo izkusiš, ko tej izkušnji odvzameš ločnico med tem, kaj je “ti” in kaj ni “ti”.

To, da je vse eno in da SMO vsi eno, je nadvse pomirjujoča misel. Vendar le misel in strinjanje s tem nazorom ni dovolj. Pomembna je tudi direktna izkušnja nedulanosti. Dosežemo jo z meditacijo in kontemplacijo. 

V duhu prijetne ideje, da smo vsi eno, je moč slišati tudi fraze kot so: “Na svetu obstaja samo ena rasa,” ki so škodljive in šolski primer “spiritual bypassinga”, pojma, ki v slovenskem jeziku še nima primernega prevoda in pomeni tendenco, da se poslužujemo idej duhovnosti in duhovnih praks, da se izognemo nerešenim vprašanjem na področju lastnih čustev, lastnega razvoja, psiholoških ran, pa tudi na področju širših družbenih problematik – med katere sodi tudi sistemski rasizem (ja, tudi v Sloveniji).

Šiva in Šakti

Še dve besedi, s katerima se veliko opleta. Da najprej kar pometem z mitom, da Šiva pomeni “moškega” ali “moško energijo”, šakti pa “žensko”. Ne Šiva ne Šakti znotraj sebe ne posedujeta nobenih točno dolečnih moških oz. ženskih atributov. Vse značilnosti, ki s(m)o jih jima pripisali ljudje, so rezultat človeške izkušnje SPEKTRA spola.

Šiva je transcendenten aspekt Resničnosti, brezobličen temelj, ničevnost brez kakršnih koli značilnosti, praznina, ki zaobjema vse, kar je. Šakti je imanenten apsket vsega, kar je zaobjeto – torej vse, kar obstaja in vse, kar je. Je kreativni potencial – znotraj posameznika, družbe, sveta in vesolja.

Tl;dr: Šakti je vse, kar je; Šiva je tisto, kar se zaveda vsega, kar je. Brez enega ni drugega. Nedualnost. Binarnost. Simpl.

Tantra in vloga guruja

Guru je še en osrednjih konceptov tantrizma. Kadar besedo pišemo z malo začetnico, pomeni preprosto učitelja. Kadar pa je G velik, to pomeni popolno prebujenega mojstra, skozi katerega se kanalizirata modrost in milina.

Buda kot simbol modrosti in miline.
Foto: Jason Leung

Zadnje čase je na plano prišlo veliko škandaloznih zgodb o (samooklicanih) gurujih, ki so svoj položaj zlorabili v zle namene. Guru je lahko nekdo, ki ti razjasni marsikateri dvom na duhovni poti, vendar je treba biti te dni še posebej previden. Za več informacij lahko skočiš na blog zapis o znakih, ki kažejo na zlorabo znotraj jogijske organizacije (ja, tudi to je aktualno tudi v Sloveniji).

Predanost guruju ne pomeni, da mu pripisuješ preveliko avtoriteto, dovoliš, da sprejema odločitve namesto tebe ali da ima guru vedno prav.

Več o Gurujih in zakaj se ni pametno odločiti, da boš sam svoj Guru, lahko prebereš tukaj.

Dva cilja tantrične poti

Tantrike zasledujejo dva cilja:

  1. Cilj popolne duhovne osvoboditve (a.k.a. mokša) in 
  2. Cilj posvetnega zadovoljstva (a.k.a. bhoga).

Prvi cilj si prizadeva za spoznanje nedualnosti, spoznanje boga, osbovoditev od vsega trpljenja in prekiniti krog samsare.

Drugi cilj pa je uživanje v otipljivih rečeh človeškega življenja – v čutih, moči in sploh vseh dobrih “zemeljskih” stvareh.

Tantra si prizadeva za oba cilja, kar jo najbolj jasno razloči od ostalih tradicij – nekatere si prizadevajo k temu, da se telo in človeško izkušnjo preseže in zavrže. Druge (neotantra) si prizadevajo le za čutne užitke, duhovna svoboda pa jih ne zanima pretirano.

Tantra in joga

Tantra in joga imata veliko skupnega, če jogo dojemamo kot skupek psiho-fizičnih praks (s poudarkom na meditaciji), katere namen je disciplina in integracija telesa, uma in duha.

Joga kot taka se je začela malo pred Budinim časom (zgodbo o jogi lahko prebereš na moji domači strani) in se nato razvijala in preobražala. Tisoč let kasneje je tantra nato prevzela in nadgradila številne jogijske prakse – pranayame, vizualizacije, mantre, mudre in aktivacijo energetskih centrov v telesu. 

Tantro je nato nasledila hatha joga, na kateri sloni večino sodobne jogijskje prakse, kot jo poznamo danes.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.