Skrivnost nenasilja

Nenasilje ali ahiṃsā je prvo etično načelo, ki ga je Patañjali utemeljil v svojem slovitem delu Joga sutre. Koncept nenasilja ni edinstven jogi, najdemo ga tudi v drugih tradicijah, npr. v džainizmu in budizmu.

Etika in delovanje v skladu z etičnimi načeli je taka “joga v zakulisju”. Za začetek ni v ospredju na bleščečih slikah jogijev z Instagrama in tudi na urah joge ponavadi ni osrednja praksa. Je pa zagotovo na prvem mestu in tako podalga za vso nadaljno jogo, ki jo izvajaš.

DISCLAIMER

V tem zapisu se ne bom osredotočala na koncepte kot so veganstvo, zero waste, okoljevarstvo in pravična trgovina. Čeprav so to načini življenja, ki v osnovi temeljijo na nenasilju, niso dosegljivi vsakemu in je potrebnega ogromno znanja, da jih res živiš na način, ki nikomur ne škodi. 

Osredotočila se bom na prakso nenasilja, ki jo lahko izvajaš vsak dan in nič ne stane. Ni pa vedno lahko.

Nasilje

Ubijanje, fizično in spolno nasilje, zmerljivke in verbalno nasilje, čustveno izsiljevanje, diskriminacija ter finančno izkoriščanje je le nekaj oblik nasilja, ki najbolj bodejo v oči. Ko govorimo o nenasilju, je jasno, da te oblike očitnega nasilja ne pridejo v poštev, če se želiš resno podati na pot duhovnosti in osebne rasti.

Obstaja pa še nešteto subtilnih oblik nasilja. Oblik nasilja, ki morda niso tvoje prve asociacije na besedo “nasilje”. To je npr. vsiljevanje lastnih prepričanj drugim in podajanje nasvetov, ko oseba za to ne prosi oz. prepričanost, da vemo, kaj je najboljše za nekoga drugega (in za cel svet nasploh). Prepoznati te oblike in prenehati z njimi je pomemben del na poti duhovnega razvoja.

Recept proti nasilju

Nasilno delovanje nastane v konteksu, kjer so prisotni občutki strahu, nemoči, naglice in porušenega ravnovesja. In čeprav je nenasilje cilj, h kateremu stremiš v okviru medsebojnih odnosov, se vedno začne pri odnosu, ki ga gojiš do sebe. Ko zmoreš biti nenasilen/a do sebe, si lahko tudi do drugih.

Strahu se lahko zoperstaviš s pogumom. Pogumom, da čutiš strah, brez da te paralizira in kljub vsemu nadaljuješ svojo pot v smer, za katero pri sebi veš, da je prava.
Naglico izravnaš s počitkom in nežnimi prehodi med posamesnimi aktivnostmi v tvojem dnevu (ja, da se).
Protistrup za občutek nemoči je hvaležnost za tisto, kar imaš in zavedanje dejstva, da obstaja več možnosti, kot se v brezizhodnem položaju morda zdi.
Notranje ravnovesje najlažje ponovno vzpostaviš tako, da daš telesu, umu in duhu čas. Čas, da predela(jo), kar te je doletelo in se ponovno asimilira(jo).
Pomaga tudi, da ustvariš prostor za dihanje (dobesedno in figurativno).

Nenasilje do drugih

V odnosu do drugih ljudi lahko nenasilno deluješ tako, da kultiviraš občutek sočutnosti in nanje ne gledaš skozi prizmo lastnih preferenc in idej o tem, kaj je najbolj prav. Vsak ima svojo zgodbo in vsak bíje svojo bitko. Prepričana sem, da si ti v življenju izkusil/a nekaj, česar jaz ne bi zdržala. In obratno. In to velja za vse.

Zaupaj v sočloveka, da bo storil, za kar verjame, da je v danem trenutku najboljše zanj. Namesto nasvetov je velikokrat bolj blagodejno, da sogovorniku ponudiš prostor in občutek, da je slišan.

Nenasilje znotraj jogijske prakse

Čeprav se joga ne konča, ko stopiš z blazine, se pogosto joga tam začne. Zato je pomembno nenasilno pristopiti tudi znotraj telesne prakse joge. Ne vztrajaj v položaju, ki ti povzroča trpljenje: položaj raje popusti, prilagodi ali pa ga čisto preskoči in čas nameni počitku. Prav tako nenasilno izvajanje joge pomeni, da se ne primerjaš z drugimi, hkrati pa drugih tudi ne obsojaš na podlagi njihove prakse. Še en vidik nenasilnega jogiranje je to, da ne podpiraš organizacij, za katere je znano, da so v svojem delovanju nasilne (včasih gre celo za očitne oblike nasilja, ki sem jih omenila v začetku zapisa). Preden se vključiš v novo joga šolo ali začneš delati z novim učiteljem, preveri ozadje in se prepričaj, da so njihova načela v skladu z dobrobitjo vseh živih bitij.Večina informacij je prosto dostopnih na internetu.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.