Resnica o starosti joge (in zakaj je dobro, da jo poznaš)

Ali je res, da je joga stara 5000 let?

Kdaj lahko zatrdimo, da je nekaj res? Kot sinologinja, ki se je v času študija poleg kitajskega jezika ukvarjala večinoma še z medkulturnimi raziskavami, trdim, da takrat, ko o tem pričajo zanesljivi viri. Vse ostalo so samo domneve.

Skrivnostni pečat

Za vir, ki potrjuje zgodbo o pet tisoč letni zgodovini joge, velja pečat “Pashupati”, znan tudi pod imenom “proto Šiva” ali “proto Yogi”. Pečat je nastal v času civilizacije na področju doline reke Ind, ki je svoj vrh dosegla okrog leta 2500-2800 p. n. št. Na njem je podoba sedečega bitja z rogovi, ki ga obkrožajo živali. Položaj, v katerem sedi, spominja na pozo, ki je pozneje postala znana kot jogijski položaj pod imenom siddhasana oz. sukhasana.

Vir: https://www.harappa.com/content/indus-seals-and-glyptic-studies-overview

Kdo je zares na pečatu?

Argumenti, da podoba na pečatu dejansko JE znameniti Šiva, so:

  • ima tri obraze in kasneje je bil tudi Šiva večkrat upodobljen na ta način;
  • ima rogove, ki jih prav tako povezujemo s Šivo;
  • sedi v jogijskem položaju;
  • obkrožena je z živalmi; Šivo poznamo tudi pod imenom “Gospodar zveri”.

Protiargumenti temu pa so, da sta “dodatna dva obraza” lahko tudi zgolj ušesi, da so rogovi lahko zgolj naglavno okrasje, da položaj, v katerem sedi, ni nujno povezan z jogo ali meditacijo in da so tudi živali lahko le živali, ki nimajo s Šivo nobene povezave.

Če povzamem, arheologi in akademiki se ne morejo strinjati, kdo ali kaj je na pečatu.

Dejstva

Ta pečat je, glede na zgodovinarje in arheologe, nastal okrog leta 2500 p. n. št. in od tu tudi ideja, da je joga stara približno 5000 let. Vendar po tem pečatu vse do leta 600 p. n. št. ni kontinuiranih dokazov o jogi kot sklopu psiho-fizičnih vaj, ki si prizadevajo za samospoznanje in osvoboditev. (Izjema je omemba dolgolasih mož s posebnimi močmi in sposobnostmi v Rigvedi iz leta 1000 p. n. št., vendar pa dokazi niso zadostni, da bi jih lahko brez dvoma označili za jogije.)

Resnična starost joge je…

Koliko je torej stara joga? Morda je stara pet tisoč let. Morda celo več. Vendar tega ne moremo trditi z gotovostjo, ker za to nimamo dovolj oprijemljivih dokazov. Le-ti se začnejo šele okrog 2600 let nazaj. In še takrat je joga izgledala zelo drugače kot vadbe, ki jih pod imenom joga poznamo danes. So pa takratni jogiji zagotovo postavili temelje, na katerih so jogo gradile in razvijale vse naslednje generacije.

Kaj ima to veze z jogo v 21. stoletju?

Joga je tradicija, ki se je nenehno spreminjala glede na kulturo in družbo, znotraj katere je obstajala. Samo zato, ker joga morda ni stara več tisoč let, še ne pomeni, da je njen vpliv na naša življenja kaj manj blagodejen. 

Znanje o njenem razvoju, podprto z oprijemljivimi dokazi, te lahko opolnomoči pri tvoji lastni praksi. Ko namreč začutiš, da si del tradicije, ki je fluidna in prilagodljiva, ozavestiš dejstvo, da nisi le del tega neskončnega procesa, temveč v njem tudi aktivno sodeluješ. 

Hvala učiteljema o zgodovini joge, Tini Košir, od katere sem se imela priložnost učiti v času usposabljanja za učiteljico joge, in Christopherju “Hareeshu” Wallisu, ki svoje znanje zgodovine in sanskrta nesebično deli z učenci po celem svetu. Hvala tudi profesorjem na Filozofski fakulteti Ljubljana, da so me naučili metodologije medkulturnih raziskah, pomembnosti kredibilnih virov in kritičnega razmišljanja.

Vir naslovne slike: Avtor neznan; Indus Valley Civilization sealmaker from Mohenjodaro archaeological site – http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00routesdata/bce_500back/indusvalley/protoshiva/protoshiva.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9325528

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.