Praksa

Skrb zase je scam.

Poznaš tisti občutek, da vsi delajo bolj trdo kot ti? Da vedno malo zaostajaš, ker ne delaš dovolj dolgo, dovolj hitro, dovolj učinkovito? Da venomer zapravljaš čas? Ti kdaj zamegli razum nevrotična potreba po tem, da optimiziraš vsak trenutek svojega dneva, samo zato, da “napreduješ”, da “se izboljšaš”, da “se razvijaš”?

Ob misli, da je časa premalo, obveznosti pa preveč, na kraj dogajanja privihra tesnoba in zapleni vso tvojo moč, da se poskrbiš zase. Nemogoče se je ustaviti in izstopiti iz hipnotičnega stanja, ko se zdi, da ti vse uhaja iz rok. Moči za skrb zase ni, ti pa se počutiš vse prej kot sproščeno. In edina pot do boljšega počutja je skrb zase? What a scam.

Lahko okrivim kapitalizem + nepotrpežljivost & večni dvom vase, ki pride v paketu z njim. Lahko okrivim patriarhat in popačene vrednostne sisteme. 

But what good would that do?

Namesto tega te vabim k počitku.

Vir: Rupi Kaur - Homebody

Joga nidrā, da si spočiješ.

V počitku je moč – treba je biti spočit, da lahko sanjaš. Zato na vsaki praksi Skodelice joge naredimo joga nidro.

Na kratko: joga nidra je stanje, ko ne delaš nič in samo si.

Na dolgo: joga nidra je jogijsko spanje, kjer v udobnem ležečem (ali sedečem, če se ležanje ne čuti varno in dostopno) položaju utelesiš dejstvo, da ni več ničesar za postoriti, ničesar za doseči in nikomur za ugoditi. Joga nidra je stanje, kjer je vse dobrodošlo – vse misli, vsi občutki in vsi zvoki.

Predvsem pa je joga nidra počitek. V spočitem stanju lažje razločiš med svojo intuicijo in zgodbicami, tesnobo & strahovi, ki so pripeti nanjo. Lažje premostiš deročo reko, ki ločuje to, da si prijazne besede samo rečeš in to, da njihov pomen resnično občutiš. 

 

Foto: Katarina Kolenc

Nežen flow, da prideš k sebi

Foto: Katarina Kolenc

Včasih se je treba premikati počasneje, da lahko kasneje narediš mogočnejše in korenite premike. Sodobni svet je poln pritiska, da moraš dohajati hitri tempo, ki ga narekuje. Ko se premikaš v svojem ritmu, lažje sprejemaš odločitve in kultiviraš notranji mir.

Nežne premike, kot so jogijski položaji za celotelesno raztezanje + krepitev, v flow povežemo z meditacijami, dihalnimi vajami, mudrami in bandhami. Za piko na i pa zapojemo še kako blagozvočno in ljubeznivo mantro.

Vse prakse, ki jih bomo izvajali, se osredotočajo na umiritev, upočasnitev in krepijo stik s sabo in svojimi notranjimi uvidi. Vse z namenom, da vnesemo veselje, vitalnost, udobje, prijaznost in pogum v vsakdanje življenje, ki je v današnjem svetu hitro sestradano miru.

Maternici prijazna joga

Vsa joga, ki jo delim, je maternicam prijazna. To pomeni, da vzamem v zakup ciklično naravo celotnega ženskega življenja in te vzpodbudim k odločitvi, da jogo izvajaš na način, ki je primeren zate v določenem obdobju tvojega življenja in/ali cikla.

Jogo, ali vsaj večino joge, ki jo danes izvajamo na zahodu, so razvili moški za moška telesa. Tako tradicionalnim oblikam joge primanjkuje zavedanja okrog maternice, kar za sabo potegne pomanjkanje znanja in zmedo o tem, kako joga vpliva na naša – večno spreminjajoča se – telesa.

Če ne namenjamo pozornosti spreminjajočih se potreb ciklov maternice, s takim početjem zanemarjamo del telesa, ki v sebi nosi vir živosti, zdravja, vitalnosti in vsesplošne dobrobiti.

 

Za koga Skodelica joge ni primerna

Praksa z mano ni primerna zate, če se želiš le dodobra razgibati in prepotiti, mirovanje in poglabljanje zaznave pa se ti na tej točki v tvojem življenju ne zdita pomembna.

S Skodelico joge se odmikamo od prekomerne aktivnosti, saj želim, da si s prakso joge spočijemo in napolnimo baterije, ne pa obratno. Vinyasa in hitri flowi so krasne prakse, vendar lahko blagodejne učinke joge lahko zares opazimo šele v trenutkih tišine in mirovanja. Om šanti.