Post-lineage joga: kaj, zakaj, kako?

“Kakšno jogo pa učiš?” vpraša marsikdo, ko izve (vsako leto manj) zanimiv podatek, da sem (tudi) učiteljica joge.

“Komplicirano je,” rečem, čeprav v resnici ni, ker učim post-lineage jogo. Komplicirano je samo zato, ker je termin dokaj mlad (leta 2020 ga je utemeljila dr. Theo Wildcroft). Kar pomeni, da smo učitelji post-linegae joge pionirji! Prav tako praktikanti. *Aplavz in navdušeno vriskanje*

Rdeča nit post-lineage joge zavračanje ideje, da ima samo en guru (ali sveti spis ali linegae ali šola ali božanstvo ali *karkoli*) dostop  do absolutne resnice. To je torej joga, ki se izvaja izven “tavelikih” joga šol (kot so Bikram, Ashtanga Vinyasa, Anusara, Himalayan Institute, Iyengar, Kundalini, Atman federacija, Satyananda, Sivananda…).

“From Guru to #MeToo”

Joga se je tradicionalno izvajala znotraj struktur, ki jim v angleščini rečemo “lineage”. V slovenščini sta najbližja izraza “linija” ali “rod”. V praksi je to pomenilo, da so se nauki prenašali od učitelja k učencem. Nekateri so imeli celo to čast, da so tudi sami postali učitelji in nauke prenašali naprej (200hr teacher trainingov ni bilo). In tako naprej in tako naprej. Nauki so tako ostali čimbolj blizu izvornim in se niso širili izven določene skupnosti.

Potem je prišlo gibanje #meToo in razkrilo takšne in drugačne zlorabe znotraj jogijskih šol. Razkritja so opozorila na nezdrava razmerja moči. Do njih pride zaradi hierarhije in rigidnega odnosa učitelj-učenec. Znotraj katerega ima učitelj vedno prav in se ga vidi kot (edino pravo) utelešenje božanskega. 

Ne gre samo za nadzemeljsko avtoriteto učitelja, temveč tudi svetih jogijskih tekstov. Če se učitelj (in po njegovih navodilih tudi praktikant) drži teksta kot pijanc plota, se iz tega težko izcimi kaj koristnega. Post-linegae joga ostro zavrača idejo, da je vadeči sam kriv za vsakršno škodo, ki jo utrpi znotraj jogijske prakse. (Ala “Če se v tvojem telesu ta pranayama čuti čudno, si za to kriva ti, ker jo po točno teh navodilih izvajajo že 38656389 let, pa ni še nihče poročal o stranskih učinkih.”)

Post-linega joga prevrednoti in premešča

Post-lineage joga pomeni prevrednotenje ideje, da celotno prakso določa zunanja avtoriteta. Namesto tega vadečega opolnomoči, da je njegova praksa resnično njegova in jo, s pomočjo skupnosti in sopotnika učitelja, ustvarja sam. Prakso iz škodljivih hierarhičnih struktur premesti v skupnost, ki namesto oblike piramide tvori krog, znotraj katerega so vsi občutki enako vredni. 

Prav tako duhovno prakso umesti v trenutni družbeno-politični kontekst in ustvarja prostor za premislek o širši vlogi joge v odnosu z zunanjim svetom. (Družba v Sloveniji danes ne deluje enako kot družba v Indiji pred X leti. Nagovoriti je treba druge problematike, ki vključujejo tudi ekologijo, rasizem, feminizem in vse ostale neenakosti.)

Post-lineage joga v praksi

Post-lineage joga sestoji iz indijskih jogijskih tradicij, new age duhovnosti in evropskega holizma.

Zanašamo se na 3 vire modrosti:

  1. Na lastno notranje védenje in modrost, ki prebiva v vsakem izmed nas. Tista modrost, ki je tiha, na prvi pogled pogosto nelogična, ki ne sprašuje, ne argumentira, ampak enostavno ve;
  2. Na zunanjo avtoriteto strokovnjaka, ki je lahko kdorkoli, katerega naša notranja modrost prepozna kot vrednega zaupanja in kot sopotnika na duhovni poti:
  3. Racionalno mnenje skupine, saj je poleg samostojnega raziskovanja duhovnosti ključni element tudi skupinski pogovori in medsebojno deljenje uvidov.

POST-LINEAGE NI ANTI-LINEAGE

Post-linege joga lineage pristopa ne negira in ne trdi, da je inherentno slab. Ponuja le alternativo, ki še vedno vključuje cel koš naukov, ki so se prenašali na “lineage” način.

Hvaležna sem vsem, ki so ohranili tradicijo živo toliko let, da lahko njene sadove uživamo danes. In čeprav so mi blizu nauki večih linij, to ne spremeni dejstva, da ne bom podpirala ciklov zlorab, ki so zaradi hierarhij prisotni. Ne s svojim denarjem, ne s svojim časom, ne s svojo energijo.

Spoštujem predanost izvornim naukom, vendar se je vedno znova pokazalo, da taki in drugačni guruji niso dorasli položaju, na katerega so se postavili bodisi sami ali pa jih je tja postavila skupnost.

Kot učiteljica joge ostro zavračam idejo, da ima učitelj vedno prav in sebe bolj kot učiteljico vidim kot sopotnico, vsako svojo uro, na kateri delim jogo, pa kot krog.

Joga je tradicija, ki se je skozi leta vedno znova spreminjala in prilagajala potrebam družbe. Prejšnja ureditev se počasi izpeva in priča smo neverjetnim premikom in novim smerem joge. Joga je živa tradicija, ki jo soustvarja prav vsak od nas.

Če se želiš pridružiti globalni revoluciji in starodavno tradicijo soustvarjati skozi prizmo post-lineage joge, se nam pridruži na Jogi za čarobnice, kjer skozi počitek, intuitivne gibe in ozaveščanje ženske cikličnosti poskrbimo zase, da lahko nato rešujemo svet.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.