Obroki pred jogo

Na splošno velja, da 1-2 uri pred jogo ni priporočljivo jesti. Zakaj?

〰Ker moramo v nekaterih položajih zavoljo stabilnosti popek stisniti rahlo proti hrbetnici, lahko to povroči neprijeten občutek v trebuhu, če je le-ta poln hrane;

〰ker s polnim želodcem težje izvajamo dihalne vaje;

〰ker za prebavo hrane telo potrebuje določeno količino energije. ker tudi izvajanje jogijskih položajev zahteva svojo mero energije, joge ni priporočljivo izvajati v času prebavljanja.

Vendar pa je zelo pomembno, da imamo za jogo dovolj moči! Če smo v gužvi (kar nas večina ponavadi je) in nam prej ni uspelo pojesti dovolj nasitnega obroka, lahko tudi manj kot uro pred jogo zaužijemo npr. kos sadja, oreščke, krekerje, skodelico juhe, jogurt ali energijsko tablico. Predvsem se je treba izogibati mastni, pekoči in težje prebavljivi hrani.

Najpomembneje pa je, da poslušamo svoje telo, saj se vsak od nas odziva drugače. Priporočam, da okrog tega, kdaj in kaj jesti pred jogo, vsak preizkusi več načinov in tako ugotovi, kaj mu najbolj ustreza.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.