Nisi svoje telo!

Znotraj joga in duhovnih krogov večkrat slišiš frazo “You are not your body” oz. da nisi svoje telo. Od kod ta ideja izvira?

Različne šole in tradicije joge imajo do človeškega telesa različna prepričanja.

Prva osrednja ideja je, da nismo svoje telo in da je telo nekaj, kar je potrebno preseči. Ta koncept je zelo privlačen v današnjem času, ko nas večina svojega telesa že tako ali tako ne mara. Ob tem he koristno ozavestiti dejstvo, da koncept nenavezanosti deluje drugače v sodobni družbi, ki ji vlada moderni individualizem, kakor je deloval nekoč v Indiji (in drugje po Aziji). Ideja, da nismo svoje telo, ustvari pogoje, da lastno telo, skupaj z vsemi občutki, ki se nam ob njem in zaradi njega porajajo, spretno zaobidemo in se z njim sploh ne ukvarjamo.

Zatorej ta nauk ni koristen za stanje, v katerem živimo. Ideja, da nismo svoje telo, nas ne podpre pri osebnem in duhovnem razvoju znotraj družbe, v kateri trenutno delujemo.

Na srečo joga ponuja še eno dojemanje telesa; to izvira iz tantrizma in telesa ne zavrača. Čeprav ni zaželjeno, da se s telesom identificiraš, je pomembno, da ga sprejmeš in dojameš kot nekaj enako čudovitega kot karkoli drugega. Telo ni nič manj (in nič bolj) sveto od misli, čustev in duha.

Dragocen vidik duhovne poti je tudi izkušnja telesa in zavedanje vseh omejitev znotraj njega, saj skozi telo občutiš ves spekter človeškega življenja; užitek in bolečino, proces učenja in rasti. Tvoje telo je tvoj dom. 

Poleg kontemplacije naukov o svetosti telesa je koristno tudi izvajanje jogijskih položajev, saj nudi novo zaznavo telesa in pomaga kultivirati posluh ter prijaznost do sebe. Seveda pod pogojem, da k njim pristopiš z namero, da ga začutiš in mu prisluhneš. Ko poslušaš, s telesom lažje sodeluješ. In telo začne sodelovati s tabo. Tudi to je občutek enosti, ki se mu reče joga.

Avtor naslovne fotografije je Nate Bittinger @natebittingerphotography .

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdavniti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

Tantra joga (pa ne tista taseksi)

Tantra je beseda s seksi konotacijo. Zgodbo o tem, kako je stara klasična tantra – tradicija, ki tantrike vodi po poti odkrivanja svoje prave narave

Vinyasa joga: kaj, zakaj, kako?

Začetek druženja z jogo je divji. Želiš si nekaj narediti zase. Želiš pomigati. Tudi o meditaciji in dihalnih vajah slišiš same dobre reči. Ampak kako

Kaj je joga: mudra

Mudra je še en skrivnostni del jogijske prakse. Poznaš tisto že stokrat prikazano podobo jogija, ki s prekrižanimi nogami sedi na kamnu, konica kazalca je

Kaj je joga: mantra

Pod besedo “mantra” si predstavljamo vso petje in govorjenje tistih nerazumljivih zlogov med prakso joge. Om. Šanti. Itd. Čeprav se besedo “mantra” te dni uporablja