Kaj je joga: mudra

Mudra je še en skrivnostni del jogijske prakse. Poznaš tisto že stokrat prikazano podobo jogija, ki s prekrižanimi nogami sedi na kamnu, konica kazalca je združena s konico kazalca, oči so zaprte, iz ust pa doni “ommmmmm”?

Om kot mantro sem že pokrila v tem zapisu.

Ampak ZAKAJ ima model združeni konici palca in kazalca?

Buckle up. We’re in for quite a ride. 

Kaj je mudra?

“Mudra” pomeni pečat ali kretnjo. Najbolj poznani so položaji prstov in dlani, čeprav lahko mudro zapečatimo tudi z drugimi deli telesa. 

Foto: Katarina Kolenc

Zakaj je mudra del joge?

Joga pomeni tesno združitev z duhovno disciplino. V središču je proces integracije in globlje, polnejše povezave z Resničnostjo. To dosežemo tudi tako, da zaznavo telesa, uma in vseh čutov neprestano osredotočimo v eno samo točko – ta točka je lahko tudi mudra.

Kako mudra deluje?

S pomočjo energetskih pečatov lahko tudi sproščamo pretok prane po telesu. Vsaka mudra ima svoj specifičen namen in prano po telesu premika na specifični način, kar lahko privede do subtilne spremembe zaznave na fizičnem, mentalnem in čustvenem nivoju. Nekatere mudre nas pomirijo in ozemljijo, ko misli švigajo, kot da tekmujejo pri tem, katera te bo bolj močno zbodla, druge dvignejo raven energije, ko se počutimo zbite in neuporabne.

Joga (in več drugih duhovnih tradicij for that matter) uči, da celotna resničnost sestoji iz petih (v določenih tradicijah tudi več) elementov, ki jim pravimo tattve: zemlja, zrak oz. veter, voda in prostor (ali eter). Odnosi teh elementov narekujejo vse, kar se zgodi. Na elemente je najbolj smiselno pogledati skozi prizmo lastnosti, ki jih predstavljajo. Tako veliko lažje dojamemo njihovo pojavnost v vesolju, na zemlji in znotraj človeka.

Tako na primer element ognja (agni), ki je po naravi vroč, prinaša toploto in širitev. Je močna in usmerjena energija, ki je najbolj povezana z dejavnostjo misli in prebavo. Če je ognja preveč, vse skupaj postane prevroče. V praksi to pomeni preveč misli ali vnetne procese. Če ga je premalo, začnejo procesi stagnirati. Prebava se upočasni. Misli so meglene.

Pet elementov je predstavljenih v petih prstih:

  • Palec = ogenj
  • Kazalec = zrak/veter
  • Sredinec = prostor/eter
  • Prstanec = zemlja
  • Mezinec = voda

Tako s kretnjami svojih prstov zavestno stopiš na oder, kjer se odvija večna igra (ali v primeru neravnovesja – vojna) teh petih elementov, ki se med seboj dopolnjujejo in nadvladujejo.

Ampak ali mudra RES deluje?

Skeptičnost je zaželena vrednota, kadar se podaš na duhovno pot. Nikakor ne gre slepo verjeti kar vsemu, kar ti nekdo reče – pa čeprav je morda po nekem sistemu hierarhije višje od tebe. Posebej pri jogi je osebna izkušnja enako pomembna kot nauki iz svetih spisov in lekcije, ki jih slišiš od učitelja.

Ampak ali res deluje? Ali lahko s pomočjo mudre umiriš misli? Recimo, ko ti že cel teden nič ne gre in iz same ihte vsakih 5 minut pogledaš na telefon v upanju, da se tam skriva odrešitev. Ne spiješ dovolj vode, ker je vsega enostavno preveč in žeje zares sploh ne čutiš. Grize te slaba vest, ker zjutraj nisi pomil/a posode. Grabi te panika, ker je treba še v trgovino – v hladilniku je namreč samo še en jogurt in 2 malo posušena korenčka. Kmalu te ujame utrujenost, podivjane misli ob prvi sekundi tišine in še kak glavobol. Ali obstaja mudra, ki te bo vrnila v lahkotno stanje ustvarjalnega flowa?

Najbrž ne. Joga ni tu, da reši vse tvoje težave. To je tvoja naloga. In prav tako joga ni le tisto, kar počneš na blazini – predvsem se uspešnost duhovne prakse odraža v vsakdanjem življenju. Zato – do your work. Pretehtaj prioritete. Sestavi si uravnotežen jedilnik. Zmanjšaj čas za ekranom. Itd. Potem pa naredi še mudro, ki te podpre pri tvoji nameri k bolj veselemu, prijaznemu in pogumnemu dnevu. 

Vednarle se poraja vprašanje, od kod potem te ideje, da lahko določena mudra dela čudeže – npr. uredi prebavo. Skozi zgodovino so bile nekatere poti joge asketske. To pomeni, da se je jogij popolnoma odpovedal posvetnemu življenju in celo življenje posvetil svoji duhovni praksi. Ne vem, kaj se zgodi, če 20+ let meditiraš v gozdu. Brez telefona. Brez dražljajev. Brez distrakcij. Ampak najbrž svoje telo spoznaš v neki čisto posebni globini in se lahko začnejo dogajati stvari, o katerih sodobna ljubljanska gospa ne more niti sanjati. 

Kultne mudre 

Mudre, ki jih pogosto vidimo v ikonogafiji, še posebej budistični.

Mudre elementov

Nevidne, a zato še bolj funky mudre

Nenavadne mudre, ki te ne bodo pustile ravnodušne/ga.

Ashvini mudra – stisk in sproščanje mišic okrog anusa.

Sahajoli mudra – stisk in sproščanje mišic okrog sečnice.

Khecari mudra – jezik zarolan nazaj in potisnjen proti grlu.

Girl power mudre

Mudre v podporo ženski energiji (ki ni povezana z ženskim spolom!).

Mudra v praksi

O tem, kaj katera mudra morebitno prinaša v tvoje življenje, v zapisu nisem pisala, ker sem tudi sama po narava skeptik in se mi kar vse kocine našpičijo, ko preberem kak “domiseln” naslov članka, npr. “5 muder za hormonsko ravnovesje”. (Nobena mudra ti ne bo pomaga uravnovesiti hormonov, če nezdravo ješ in ne znaš upravljati s stresom v svojem življenju. To ni nobena znanost.)

Praksa joge – in mudre niso nobena izjema – je izredno osebna. Vem, da mudre, če so le inteligentno vpete v celostno prakso, prinašajo občutne premike na telesni in duševni ravni.

To ni izpovedni zapis, kjer bi s tabo delila svoje uvide. Moj namen je bil vsaj malo razpihati meglico skrivnostnosti, ki ovija mudro v jogijski praksi. Če se želiš poglobiti v spoznavanje skrivnega življenja mudre, te praksa, osredotočena okrog tega elementa, čaka tukaj.

Mudro sem pa tudi vključila tudi v naprej posneto jogo, do katere lahko dostopajo samo insiderji:

.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.