Maternici prijazna joga

Kot pripadnica gibanju Yoni Shakti: The Movement delim s tabo “Manifest za jogo, prijazno do maternic”.

Gibanje se zavzema za izkoreninjenje nasilja, represije in zlorab v jogi & za to, da bi vsa dekleta in ženske lahko živele v sozvočju z močjo, ki jo prinašajo naši notranju cikli. Podporniki kampanje soustvarjamo svet joge, kjer je vsakkdo opolnomočen pri zavedanju, kako poskrbeti za lastno varnost in avtonomijo znotraj okolji, kjer zlahka pride do zatiranja in nezdravih dinamik moči.

Opomba: Vsebino zapisa je sestavila pobudnica gibanja, Uma Dinsmore-Tuli, jaz sem ga zgolj prevedla v slovenščino.

Joga, prijazna do maternic? Say what? Prvič slišim.

Maternicam prijazna joga pomeni predvsem podporo in vzpodbudo ženskam pri odločitvi, da izvajamo jogo, ki je za nas primerna v določenem obdobju menstrualnega cikla ali življenja.

Zakaj bi potrebovali maternicam prijazno jogo?

Ja, ja. Novi stili joge rastejo kot gobe po dežju. A nam je res treba še ene podzvrsti joge?

Think about it: Večina ljudi, ki uči in/ali izvaja jogo, je žensk. Večina teh žensk ima maternico. A čeprav z njo živimo od rojstva naprej, si z maternico nismo nujno na “ti”. To je tudi eden od razlogov, da nimamo nujno jasnega razumevanja o vplivu prakse joge na naše maternice. 

Še en razlog pa je, da so jogo (ali vsaj večino joge, ki je razširjena danes) razvili moški za moška telesa. Mhm, joga je bila do nedavnega prenašana skoraj ekskluzivno skozi moške linije. Tako tradicionalnim oblikam poučevanja joge (razumljivo) primanjkuje zavedanja okrog maternice. Ni čudno, da ne vemo čisto, kaj se dogaja z našimi maternicami, ko izvajamo jogo. Saj nam ni nihče nikoli povedal (začetnikom jogijske prakse pa tudi ne.)

Namen Manifesta za jogo, prijazno do maternic, je zagotoviti, da je vsaka ženska, ki izvaja oz. uči jogo, popolnoma izobražena o tem, katerim tehnikam se je pametno izogniti ob določenih časih znotraj menstrualnega cikla in ženskega življenja nasploh. Na ta način spoštujemo in cenimo zdravje lastnih maternic skozi vsa življenjska obdobja.

Zdaj, ko so nam na voljo celotne informacije o praksi joge & maternicah, imamo možnost, da sprejemamo odločitve, primerne za nas same in za obdobje, v katerem se trenutno nahajamo.

Maternica v subtilni anatomiji

Blagodejne energije ženske maternice so ključne za naše življenjsko dobrobit in vitalnost. V jogijski anatomiji subtilnega telesa je maternica središče ustvarjalnosti, plodnosti, rasti in kapacitete za negovanje novega življenje ter novih idej. Če pri jogi govorimo o urjenju v zavedanja telesa, diha, uma, čustvenih stanj in energij, maternice ne gre zanmeariti! Pri ozaveščanju maternice in njene vloge v jogijski praksi lahko vzpostavimo (ponovne) povezave z virom vsega življenja. 

Če pa se delamo, da spreminjajoče se potrebe ciklov maternice ne obstajajo, s takim početjem zanemarjamo kraj, ki v sebi nosi vir živosti, zdravja in dobrega počutja.

Spoštovanje ciklov maternice je podlaga za jogijsko prakso, dovzetno za spremembe, ki se odvijajo znotraj ženskega telesa. Naj bo notranja harmonija in zdravje maternic naša prioriteta. Naj bo naša jogijska praksa prijazna do naših maternic. 💕🔻

POSEBNA OBDOBJA V ŽIVLJENJU MATERNICE

Menstruacija

Vir: @morselamorse


Med menstruacijo na maternico vpliva pranični tok, ki se imenuje apana. Apana je tok, ki nadzoruje energijo, ki poteka navzdol, kar vključuje tudi tok menstrualne krvi. Prakse dinamičnih dihalnih vaj in intenzivnih energetskih zapor (bandh), ki imajo učinek obračanja smeri toka apane so v času menstruacije odsvetovane, saj lahko (med drugim) podaljšajo čas krvavitve.

Menstruacija je čas, ko je večina energije oz. prane usmerjene k maternici, da pomaga pri procesu prečiščenja in obnove, zato je v času pred in med menstruacijo pogosto enostavno na voljo manj energije za “ostale aktivnosti”, npr. prakso dinamične asane.

Obdobja, ko je tvoj cikel nereden ali menstruacijo izgubiš ter želiš vzpostaviti nekoliko bolj enakomeren ritem cikla

Vir: El eterno femenino


V tem času je lahko blagodejno, da se izogibaš hitri in vroči jogi ter čas in energijo usmeriš v podporo telesa na bolj nežen in hranilen način.

Kadar uporabljaš maternični vložek (IUD)

Vir: hercampus.com


Pravilen položaj materničnega vložka je ključen tako za njegovo učinkovitost kot za tvoje udobje. Intenzivne dihalne vaje in uddiyana bandha (trebušna energetska zapora) lahko včasih premakneta IUD iz njegove pravilne pozicije, kar lahko privede do bolečin ali krvavitve.

V času, ko se trudiš spočeti in v času zgodnje nosečnosti

Za žensko, ki želi spočeti otroka, je ključno, da je vsa njena energija na voljo, da hrani in neguje maternico ter vzdržuje splošno zdravje telesa. Dinamične, hitre in vroče prakse asane lahko zmedejo ritem cikla in porabijo prano, ki bi sicer prav prišla kot podpora za spočetje. Tudi intenzivna uddiyana bandha je lahko moteča za pranične tokove.

V času spočetja in prvih treh mesecih nosečnosti vsa prana aktivno sodeluje pri ustvarjanju novega življenja. To je delikaten čas. Znotraj maternice se dogajajo silni procesi, zato je za kaj drugega na voljo le malo energije.

V času nosečnosti (po 14. tednu)


Ko je nosečnost stabilna, se telo matere na vse možne načine prilagaja rastočemu dojenčku. Prilagoditev so deležni vsi sistemi znotraj telesa, prakse joge se pa najbolj tičeta srčnožilni in mišično-skeletni sistem. Zato je v tem času najprimernejša posebej prilagojena joga za nosečnice, bodisi v posebni skupini ali pod nadzorom izkušenega učitelja, ki ima spoštovanje in posluh za velike spremembe, ki se v času nosečnosti in pripravi na porod + materinstvo zgodijo znotraj materinega telesa, diha, uma in srca.

V času po nosečnosti


Ženska je po koncu nosečnosti v ranljivem stanju, tako psihično kot mentalno in čustveno. Sklepi morda še niso najbolj stabilni, trebušne mišice in mišice medeničnega dna so šibkejše, razpoloženje zlahka zaniha. Tudi pomanjkanje spanja ni nič nenavadnega.
Izvajanje joge v tem času ima lahko zdravilne učinke, a mora biti praksa prilagojena s strani izkušenega učitelja, ki se zaveda, da klasični pristop do asane in pranayame v tem času ni nujno najbolj koristen.

V času dojenja

Vir: brainpickings.org


V povezavi s prakso joge je pomembno vedeti, da lahko hormoni, ki nadzorujejo proizvajanje mleka, zmehčajo vezi ter da hitre in vroče prakse lahko vplivajo na proces proizvajanje mleka.

Perimenopavza

Vir: en.paperblog.com

V tem času negotovosti, ko se menstrualni cikel spreminja, mora biti praksa joge prilagojena za (včasih sunkovito) spreminjajoče se potrebe telesa, uma in duha.
Odziv telesa na menopavzo je oseben in se razlikuje od ženske do ženske. Zato v tem času ni moč govoriti o praksah, ki so odsvetovane ali priporočane. Vse je odvisno od individualne izkušnje.

Po menopavzi

Asana, v primerni obliki, lahko igra pomembno vlogo pri  preprečevanju in obvladovanju osteoporoze, prav tako so marsikatere dinamične dihalne vaje in bandhe lahko koristne pri ohranjanju vitalnosti.

Primernost prakse inverzij in hitre/vroče joge je odvisna od zmožnosti in počutja vsake posameznice. Pomembno vlogo pri izbiri primernih praks v času po menopavzi igrajo tudi predhodne izkušnje z jogo in gibanjem.

Praksa

Prakso, usmerjeno k prijaznosti do maternice, lahko ujameš na mojem YouTube kanalu:

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdavniti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

Tantra joga (pa ne tista taseksi)

Tantra je beseda s seksi konotacijo. Zgodbo o tem, kako je stara klasična tantra – tradicija, ki tantrike vodi po poti odkrivanja svoje prave narave

Vinyasa joga: kaj, zakaj, kako?

Začetek druženja z jogo je divji. Želiš si nekaj narediti zase. Želiš pomigati. Tudi o meditaciji in dihalnih vajah slišiš same dobre reči. Ampak kako

Kaj je joga: mudra

Mudra je še en skrivnostni del jogijske prakse. Poznaš tisto že stokrat prikazano podobo jogija, ki s prekrižanimi nogami sedi na kamnu, konica kazalca je

Kaj je joga: mantra

Pod besedo “mantra” si predstavljamo vso petje in govorjenje tistih nerazumljivih zlogov med prakso joge. Om. Šanti. Itd. Čeprav se besedo “mantra” te dni uporablja