Kaj je joga: mantra

Pod besedo “mantra” si predstavljamo vso petje in govorjenje tistih nerazumljivih zlogov med prakso joge. Om. Šanti. Itd.

Čeprav se besedo “mantra” te dni uporablja v vlogi marsikatere druge besede (npr. afirmacija, namen, slogan…), je njen prvotni pomen nekoliko drugačen.

Foto: Marija Zaric

Kot prava jezikoslovka bom mistično besedo naprej etimološko razdelala:

 • “man” je koren besede in pomeni “um”, “mentalna aktivnost” ali “kognitivna aktivnost”;
 • “tra” je pripona in pomeni “orodje”, “sredstvo” ali “instrument”.

Mantra je (potemtakem) nekaj, kar lahko vpliva na naš um – v sebi namreč nosi moč, da razpiha meglo v glavi.

Beseda lahko v dobesednem prevodu pomeni tudi “fraza moči”, “urok” ali “skoncentrirano obliko zavesti”. Spraševati se o dobesednem pomenu skrivnostnih sansktskih besed v praksi le redko obrodi sadove. Razumevanje pomena in vloge mantre se namreč odvisno od šole in tradicije, znotraj katere spoznavaš jogijsko pot. 

Opomba: Tradicija, na kateri temelji večina pričujočega zapisa, je klasična tantra (malo je tudi bhakti joge). Razlage mantre, ki sledijo, nikakor niso edina in absolutna resnica o tem blagozvočnem elementu jogijske prakse.

Je mantra molitev?

Petje manter na praksi joge marsikomu vzbudi nehoten spomin na petje v cerkvi. 

Z jogo se odmikamo od dogem in sistemov verovanja. V tem se duhovna praksa razlikuje od religije. Slednja je tisto, kar ponavadi prakticiramo v cerkvi.

Vendar se pri duhovnosti ne odmikamo od boga – iskanje boga pomemben del vsake duhovne poti, tudi če zanj uporabimo druge besede.

Zakaj se zapletam v diskusijo o bogu sama s sabo? Kaj ima BOG z mantro? Takole: mantre so božansko razkrite. To ne pomeni, da ti jih razkrije entiteta zunaj tebe, temveč da so mantre kot zlogi in zvoki venomer vpete v realnost, ki je le ena. Véliki vidci, stari mojstri, ki so hodili po poti pred nami, so te zvoke in zloge slišali v globoki meditaciji, v kateri so se zlili s to, eno, realnostjo. Nato so jih srčno delili s svojimi učenci. Tako so mantre potovale skozi čas, od ust do ust, iz srca v srce.

Ko mantro pojemo, je pomembno vedeti, zakaj to počnemo. Namera je bolj pomembna od dobesednega pomena mantre. Da začutiš blagodejne učinke mantre, ti nosu ni treba zakopati v buklo o sanskrtski slovnici. Moč mantre se pogosto skriva že v njeni vibraciji, ne v dobesednem pomenu.

Nekatere mantre pa dobesednega pomena sploh nimajo – konec koncev gre za zvoke, ki so jih stari mojstri slišali med meditacijo. V meditaciji greš včasih v globine, ki presegajo jezik.

Mantra in njene oblike

Ločimo 6 vrst manter:

 • Vedska mantra: zavzema le 3 (občasno 4) tone in ima značilen ritem. Prisluhni vedski mantri tukaj.
 • Gayatri mantra: ima točno določeno metrično strukturo – 3 vrstice, vsaka vrstica sestoji iz 8-ih zlogov, zadnji zlog pa je pri vseh gayatrijih enak. Čeprav je na zahodu najbolj popularen tale gayatri, jih obstaja še mnogo – vsako božanstvo v hindujskem panteonu ima namreč svoj gayatri.
 • Dhyana-šloka mantra: mantra za vizualizacijo božanstva. Ponavadi gre za tankočutne verze poezije. Prisluhni dhyana-šloki iz Bhagavdgite tukaj.
 • Mula mantra: korenska mantra določene jogijske tradicije ali božanstva. Prisluhni mula mantri, posvečeni Ganešu tukaj.
 • Stotra mantra: himna z razgibano melodijo. Lahko je dolga od 5-100 verzov. Ponavadi je posvečena določenemu božanstvu. Prisluhni stotra mantri za Ganeša tukaj.
 • Bija mantra: semenska mantra. Zlog brez pravega pomena, ki ga povezujemo z božanstvom ali elementom v naravi (to so tisti lam, vam, ram, yam, ham, ki jih pogosto slišiš v povezavi s čakrami). Za prakso joge, ki vsebuje bija mantro za element vetra oz. zraka, klikni sem.

Bhajan in kirtan

Bhajan in kirtan sta obliki petja hvalnic v imenu predanosti božanskemu, ki jih najdemo v duhovni poti bhakti joge – po tej poti hodijo tudi Hare Krišne, ki mi s svojimi pesmimi in procesijami skozi mesto vsakič polepšajo dan. 

Skozi melodijo, pravilno izgovorjavo in ponovitve počastimo božanstva in njihove lastnosti – zunaj & znotraj nas samih.

Joga in božanstva

Ker je prejšnji odstavek poln besede “božanstvo”, naj poudarim, da jogijska božanstva niso (zgolj) entitete zunaj nas. Vsako božanstvo predstavlja tudi aspekt znotraj človeške psihe (v tem smislu so zelo podobna arhetipom) in simbolizira procese znotraj družbe, sveta in vesolja.

Primer: Ganeša ni le sladkosnedi slon, ki potuje na miški. Je tudi kapaciteta znotraj vsakega izmed nas, da premaga ovire, ki mu pridejo naproti. Prav tako je utelešen v kolektivni zmožnosti, da kot družba napredujemo kljub omejitvam in preprekam, ki jih srečamo na poti razvoja.

Foto: Mohnish Landge

Duhovna praksa je ples med tem, kar sem jaz in tem, kar so drugi. Kadar med petjem manter prikličemo ime določenega božanstva, ga prepoznamo kot drugega in slavimo njegove značilnosti skozi zgodbe in legende. A se povežemo tudi z lastnostmi tega božanstva, ki jih imamo ali želimo imeti sami. Vrzel med tem, kar sem “jaz” in kaj “drugi”, se tako manjša.

(Glede na trenutno situacijo družbe bomo morali Ganeša mantro še ničkolikokrat zapeti.)

Mantra in njene koristi

Poleg tega, da mantra zbistri um, pomiri misli in vnese v vsakdan čarobnost, so tu še blagodejni učinki na fizično telo:

 • Mantra uravnava dihanje: ko pojemo, moramo dihati globlje in bolj enakomerno.
 • Petje sprošča endorfine in oksitocin, ki blažijo občutke žalosti, osamljenosti in bolečine.
 • Vse zgoraj našteto pomiri in okrepi živčni sistem in zniža raven kortizola v krvi.
 • Kadar pojemo v skupini, nas to poveže v občutek skupnosti in uskladi srčni utrip skupine. How lovely is that?

Mantra v praksi

Foto: Katarina Kolenc

Kako mantro vnesi v svojo jogijsko prakso? Načinov je ogromno in opis vsakega izmed njih presega prostor tega bloga. Nekaj zamisli:

 • Prakso začni in/ali zaključi s preprosto, a močno mantro “om”.
 • Poduči se o tantričnih praksah mantre pri za to usposobljenih učiteljih, npr. pri Tantrika Insitute.
 • Omisli si malo, verižico iz 108-ih kroglic in mantraj z njo. Potuj med kroglicami s prsti. Vsaka kroglica pomeni eno ponovitev mantre. (Pro tip: če ne želiš mantrati več ur, izberi krajšo mantro.)
 • Priključi se srečanjem bhakti joge ali prisluhni njihovim posnetkom, npr. Pri Sacred Sound Lab ali pri Šivani Mata.

Mantra, vtkana v nežnen & celostni joga flow, te pa čaka tukaj:

.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.