Kaj je joga nidra?

Začniva na začetku. “Nidrā” (Ja, pravilno se napiše z ā-jem, kar pomeni, da je “a” malo podaljšan. Ni “nidra”, ampak “nidraaa”. Ta podatek navržem za vse fellow lingivistične geeke)  v sanskrtu pomeni spanje, zato joga nidro imenujemo tudi “jogijsko spanje”.

Tradicionalno se izvaja v šavasani – položaju trupla – ki je samo fancy beseda za ležanje na hrbtu. 

Ni le skupek vaj in tehnik, temveč dejansko stanje zavesti. Stanje, ki je vzporedno z vsakdanjim. Stanje, v katerem ni treba ničesar postoriti in samo smo.

Kaj pa pri joga nidri zares počnemo? Nič. To je njen čar: ne moreš je delati narobe, ker ni ničesar za narediti. Samo ležiš in poslušaš. (Sebe + glas tiste/ga, ki te vodi skozi prakso.) Če pa vmes pozornost odtava in tudi glasu več ne slišiš, je tudi to vredu. Res – ničesar ni za postoriti.

Kaj pa, če med joga nidro zaspim?

To je verjetno najpogosteje zastavljeno vprašanje glede joga nidre. Različne šole (ja, obstaja več stilov joga nidre, say whaat) imajo na to vprašanje različne odgovore. Ker pa je to moj blog, ti bom predstavila stališče, ki ga zavzemam sama.

Joga nidra je adaptogena praksa. To pomeni, da ti nudi tisto, kar potrebuješ. Ali bolje rečeno, telo si prakso prilagodi samo od sebe in si vzame, kar rabi. Če je to spanec, pa naj bo. Vsa slava spancu!

Joga nidra = počitek

Sporočilo joga nidre je, da si je za počitek treba vzeti čas.To je še toliko bolj pomembno v svetu, ki od nas zahteva nenehno aktivacijo, a.k.a. večino časa drži naš simpatični živčni sistem na preži. Lahko si busy. Tudi stres je normalen pojav. A vse to je potrebno izravnati s počitkom, da zaščitiš svoje zdravje.

Počitek ni aktiven. Kolesarjenje, branje in scrollanje niso počitek, so rekreacija. Počivati pomeni spustiti vso aktivnost, cilje in namero po tem, da nekaj naredimo. Ob počitku se zamegli meja med zunanjim in notranjim svetom.

Nasilje & joga

Ko govorimo o sodobni zgodovini joge, je pomembno ozavestiti, da obstajajo ljudje, ki so jogo izrabili za nasilje. Obtožbe so v zadnjih letih letele na mnoge velike in cenjene učitelje, ki so o joga nidri napisali celo knjige. 

Pomembno je, da preživelim verjamemo in dejanja nekaterih gurujev ostro obsodimo. Dinamika moči je koncept, ki je še kako resničen. Nikoli ni sprejemljivo, da učitelj na kakršenkoli način nad učencem izvaja nasilje.

Joga je praksa, ki nam dovoli, da pridemo v stik s svojimi notranjimi uvidi. Presega vsakega guruja. Več o nasilju v jogi in kako ga lahko kot skupnost izkoreninimo lahko prebereš tukaj.

Mejni prostor & iluzorna narava časa

Kadar se dogodi, da greš joga nidro izvajat relativno spočit/a in vmes ne utoneš v spanec, morda stopiš v mejni prostor med budnostjo in spanjem. Mejni prostor je prostor tranzicije in prehoda. Je le vmesna postaja; nujna faza, preden gremo “naprej”, karkoli pač to pomeni. 

V vsakdanjem življenju se redko zadržujemo v takih prostorih, saj tam ni najbolj prijetno. Je stanje negotovosti, ki mu ponavadi skušamo ubežati. Znotraj joga nidre se učimo iskati ravnotežje nekje na robu, kjer eno stanje zavesti sreča drugo.

Med prakso pogosto izgubimo občutek za čas, npr. zdi se, da smo se komaj ulegli in namestili, pa je polurne prakse že konec. Ali pa smo počivali le 15 minut, občutek pa je, kot bi dremali več ur. V resnici ne gre za izgubo občutka za čas, marveč za spoznanje njegove prave narave – spoznanje iluzorne narave časa.

Joga nidra = meditacija

Joga nidra ni le spiritualni dremež. Je oblika meditacije. Med samo prakso se zavestno odmaknemo od zunanjih stimulacij. 

Sedeča meditacija je lahko naporna. Od nas zahteva malo več truda, napora in discipline. Pri joga nidri je naše delo opravljeno, ko si vzamemo čas. To je vsa disciplina, ki jo ta meditacija od nas zahteva.

Sorodne meditacijske prakse joga nidre so še:

Tl;dr: aduti joga nidre

Zakaj bi si kdo želel svoj dragoceni čas namenjati joga nidri?

Za začetek: spočiješ si. Resnično napolniš baterije. 

Še posebej si spočije um. Spočije si od tega, da je treba še nekaj postoriti in od tega, da obstaja možnost, da kaj narediš narobe. V joga nidri tega ni.

Spočito stanje pa prinaša svoje bonuse. Boljša koncentracija, boljši spomin. Lažje se spomniš svojih sanj in tako navežeš stik z nezavednim. Vglavnem je življenje veliko bolj zen, če si spočit/a.

Poseben nauk, ki ga joga nidra nosi v sebi, je nauk o mehkih prehodih. Nisi isto sekundo, ko se uležeš, v globokem stanju miru. Potreben je prehod. In ta prehod nikakor ne more biti sunkovit. Prav tako nisi takoj po končani joga nidri v stanju popolne pripravljenosti na naslednjo zmago. Tudi tu je potreben prehod.

Predstavljaj si svoj dan, kjer raznolike obveznosti ena iz druge prehajajo mehko. Nič hektike. Nič multitaskanja. Nič razbijanja srca in panike. To je veščina, ki jo uči joga nidra.

Vpleti prakso joga nidre v svoje življenje!

Pridruži se mi na jogi za čarobnice, kjer nidro izvajamo čisto vsakič, enkrat navodila povem, drugič zapojem, tretjič zaigram na kakšnega izmed mojih inštrumentov. Res je nice.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.