Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?”

Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.

Ko se mi nič ne da, poslušam par izsekov iz Jocko Podcast, ker Jocko vedno pove vse, kot je in ne komplicira, pa še v vsaki epizodi te čisto “nakuri”, da nekaj narediš.

Njegov signature move je, da vstane ob štirih zjutraj (auč) in “potelovadi”. Ko ga je gledalec vprašal, kako se pripraviti do tega, da prej vstaneš, je Jocko deloval zmedeno in odgovoril: “You just do it.”

Enako velja za jogo. Kako se spraviti k jogi? You just do it. 

Najpogostejši izgovor/omejitveno prepričanje(/laž, kot bi rekel Jocko,) je: “Nimam časa.”

In ja, razumem. Če zgolj ošvrknem svoj koledar, je več kot očitno, da tudi jaz nimam časa. Nimam časa, da skrbim za lasten vrt, zato zelenjavo kupim (v najboljšem primeru na tržnici). Nimam časa pomiti posode, zato jo naložim v pomivalni stroj. Nimam časa, da bi se naučila zapovedi grafičnega oblikovanja, zato pokličem svojo sestro.

Nimam časa, da bi prebrala vse knjige, ki sem si jih kupila na Book Depository-ju, miselč, da se znanje teh knjig v moj možgan prelije že s samim nakupom.

Ampak v resnici ne gre za čas. Gre za to, kako močno si nekaj želim početi.

Če bi bilo pomivanje posode, branje vseh na svetu in gojenje svojega ohrovta na vrhu seznama “STVARI, KI SI JIH PRAV STRAHOTNO ŽELIM POČETI IN V MENI PRIŽGEJO ISKRICO”, bi našla čas zanje.

In včasih ne gre niti za stopnjo strasti, ki jo občutim do določene dejavnosti. Včasih gre samo za to, da razumem, kako bo ta aktivnost dala mojemu življenju globlji pomen.

Ali grem rada na psihoterapijo? Ne. Neprijetno je, ne da se mi od doma, nočem govoriti o svojih čustvih in še posebej nočem ugotavljati, kako je moj partner v bistvu podoben mojemu očetu. Raje bi spala. Raje bi samo LEŽALA IN GLEDALA V STROP. Ampak vseeno grem. Ker razlika Nastje pred terapevtskim procesom in Nastje globoko v terapevtskem procesu preveč bije v oči. (In srce.)

Če bi razumela, kako aeq metoda dihanja izboljša kvaliteto mojega življenja in mu da smisel, bi našla čas za to.

Enako je z jogo, meditacijo, kuhanjem lastnih obrokov, *vstavi karkoli*.

Nihče ne bo namesto tebe dodal pomembnih dejavnosti v tvoj dnevni red. Nihče ne bo meditiral namesto tebe. Nihče se ne bo razgibaval namesto tebe. Nihče si ne bo vzel časa zase NAMESTO tebe.

Zato… Just do it. Še danes.

Joga za začetnike: kako izbrati učitelja_ico?

Učiteljev in učiteljic joge danes ni le malo morje, temveč zajeten ocean. Kako izbrati tisto THE osebo, ki bo prav tebe vodila po poteh joge? 

Da se slučajno spet ne zaštrikam z besedičenjem, je tu

Seznamček dejavnikov, ki vplivajo na odločitev o tem, pri kom se boš učil_a jogo

1. Preveri, ali je oseba registrirana pri kakšni joga zvezi.

V Sloveniji je to Joga združenje Slovenije (JZS), oseba pa dobi enega od naslednjih nazivov:

 • RJU 300 – joga učitelj, ki je zaključil vsaj 300 urno usposabljanje
 • IRJU 300 – izkušen joga učitelj, je zaključil vsaj 300 urno usposabljanje ter uči jogo vsaj že 3 leta in je poučeval vsaj 1000 ur joge. 
 • RJU 600 – joga učitelj, ki je zaključil vsaj 600 urno usposabljanje 
 • IRJU 600 – izkušen joga učitelj, ki je zaključil vsaj 600 urno usposabljanje ter uči joga vsaj že 4 leta in je poučeval vsaj 2000 ur joge.

2. Preveri, ali je oseba del organizacije, ki je dokazano prispevala k ciklu zlorab v jogi in kakšna so njegova_na stališča glede teh dogodkov.

Za seznam organizacij, ki so dokazano zlorabljale svoje praktikante, prečekiraj Yoni Shakti: The Movement in si zlowdaj “Campaign Empowerment Kit Documents”.

Več o nasilju v jogi izveš tukaj.

3. Preveri, ali učitelj_ica deli nauke, ki so trenutno aktualni zate in ali ti je všeč celoten vibe, ki ga oddaja.

To najlažje storiš tako, da postalkaš social media. JK JK JK!!! Social media ni noben odraz ničesar!!!! (Razen v mojem primeru. I’m hella cool. Follow me on IG.

Postavljaj vprašanja. Pa ne samo o jogi, o čemerkoli, kar ti je pomembno. Glasbi, hrani in najljubših knjigah. Ali ima raje pse ali mačke. Karkoli ti je pomembno.

In najpomembneje: Pojdi na klas. Če ti bo sedlo, ti bo. Če ne, pa… Sprobaj še enega. Dokler ne najdeš vrste joge, ki te razveseljuje in ti da točno tisto, kar rabiš.

Joga za začetnike: Kaj pričakovati od ure joge?

1. Sanskrit

Slišal_a boš besede v Sanskritu! Poimenovanja položajev in določenih praks. Če česa ne razumeš, vprašaj. No biggie. Včasih je težko vprašati, ker ti je vse novo, sram te je in čudno se ti zdi. Tudi no biggie. Jaz sem bila ta oseba. Nič nisem vprašala, sem se pa sčasoma navadila, kaj je kaj.

2. Šavasana

Šavasana ima posebno mesto v praksi joge. Je položaj,v katerem sproščeno ležiš na hrbtu. Ponavadi z njim zaključimo prakso joge. (Pri Jogi za čarobnice pa pogosto tudi začnemo, hihi.)

3. Več dimenzij

Morda se srečaš z različnimi jogijskimi položaji, dihalnimi vajami, gestami rok, mantrami in, če imaš srečo, izveš še kaj o filozofiji. Ne sekiraj se, če bo prvič vsega malo too much. Poslušaj navodila, poglej okrog sebe, naredi, kar lahko. Super bo!

Joga za začetnike: Nujni pripomočki!

Pripomočkov za jogo je malo morje, ampak niso vsi nujni. (Naj ti zaupam skrivnost: NOBEN IZMED NJIH NI NUJEN.) Povprašaj izbranega učitelja_ico o tem, kaj potrebuješ za prakso.

Joga za začetnike v živo ali online????????

V korone so online joga vadbe začele rasti kot radiotrofne glive po jedrski katastrofi.

Lotimo se tega eksistencialnega vprašanja analitično:

JOGA V ŽIVO:

Plusi😍

 • Fizične naravnave.
 • Učitelj ima boljši pregled nad vadečimi in jih vidi iz vseh kotov.
 • (Upam, da) prijeten ambient studia (mmmm dišeča olja).
 • Vsi pripomočki so že tam.
 • Čajčkanje po klasu.

Minusi☹️

 • Treba je priti do studia (ni ravno idealno za zapečkarje in ljudi, ki nimamo sreče s parkiranjem).
 • Po joga nidri se je treba prebuditi.
 • Občutek nuje, da po vsakem pokašljevanju pojasniš, da nimaš covida.
 • PCT.
 • Vsi slišijo (in/ali vohajo), če kakšnega spustiš.

JOGA ONLINE

Plusi😊

 • Nikamor ni treba iti! Ni ga čez udobje lastnega doma.
 • Pri joga nidri lahko zaspiš!
 • Vprašanja lahko zastaviš preko chata in tako skrbno izbereš besede ter se ne počutiš preveč izpostavljeno.
 • Ždenje po klasu. (Če še nisi izkusil_a skupnega ždenja po online klasu, ne veš, kaj zamujaš.)
 • Družba dlakavih prijateljev <3
 • Po praksi dobiš posnetek.

Minusi😲

 • Ni fizičnih naravnav.
 • Učitelj_ica nima dobrega pregleda na to, ali vaje izvajaš pravilno.
 • Težko je, če v stanovanju nimaš mirnega kotička za prakso
 • Več potencialnih motilcev.
 • Vmes lahko zaspiš in se zbudiš šele čez 3 ure, kar pomeni, da nisi opravil_a čisto nič s seznama opravil za tisti dan in je že čas za spanje!

Sklep

Sama menim in predvsem čutim, da je jogo v živo samo prenesti v online okolje (oz. online jogo skušati približati jogi v živo) izredno težko in tvegano (zaradi večje možnosti poškodb). Online joga nudi svojevrsten prostor za jogiranje, ki ima svoje omejitve, a v njem vidim ogromen potencial za poglabljanje v prakse in aspekte joge, ki pri jogi v živo pogosto potegnejo kratki konec. (Enako, čisto enako, velja seveda za jogo v živo.)

Odločitev je tvoja.

Opomba glede YouTube joge

Spoznavanje joge preko youtube videjev pa priporočam samo v primeru, da res dobro poznaš svoje telo in si 100% prepričan_a, da ne bo prišlo do nepravilnih gibov in ostalih neravnovesij.

Prav tako youtube-a ne priporočam v primeru kakršnihkoli težav z mentalnim zdravjem (hint: “yoga for anxiety” velikokrat ne pomaga pri anksioznosti)

Kaj pa zdaj?

Vabim te, da prečekiraš Jogo za čarobnice, ki je primerna tudi za začetnike! Poskusni obisk košta 5€, razen tega nimaš za izgubiti nič. Pridi, pridi, pridi!

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.