Joga za čarobnice

Čeprav že vse sove skovikajo, kako je joga “več kot le fizična praksa”, pa novi leksikon sveta a.k.a.  družbena omrežja to “stoletja staro, duhovno prakso” (prepogosto) prikaže kot seksi bejbike v kjut  kompletkih, ki znajo s svoje telo spraviti v različne akrobatske položaje. 

Namen prakse joge je utelesiti svobodo. 

Ne glede na to, ali si gibčna kot fimo masa ali pa si trenutno v bolj dneve-preživljam-zlita-s-kavčem fazi življenja, je tvoja  duhovna avtoriteta tvoje telo. Tam prebiva tvoja intuicija, ki pritajeno čaka, da našpičiš ušesa,  zaslišiš svoje srce in dovoliš, da te vodi – h gibanju, k počitku, k petju prastarih napevov. 

Večina nas je bila naučena, da vir modrosti iščemo zunaj sebe.

Naša pozornost – kot čebelica, ki leta s cveta na cvet in zbira med – preletava z mediji nabito  pokrajino in vztrajno vpija umetno ustvarjene podobe o tem, kaj pomeni biti ženska, kaj pomeni  izvajati jogo in kaj pomeni svoboda. 

In vse karte na mizo – nimam rešitev za tvoje težave. Joga sama po sebi ne rešuje anksioznosti,  nespečnosti, panike, depresije in izzivov s plodnostjo. Niti ne preganja stresa. Nič in nihče ne  zmore presekati začaranega kroga namesto tebe. 

Jaz sem (kao) “učiteljica”, a mi je bolj pri srcu izraz “sopotnica”. Na skupinski praksi Joga za  čarobnice skupaj ustvarjamo pogoje, znotraj katerih lažje (u)slišiš svoje telo in blagi šepet globokih plasti srca. 

Zdravo. Jaz sem Nastja, tvoja joga sopotnica s skodelico nežnosti

Jogo delim, ker želim deliti nauke, ki so mi dragoceni in se pri tem z ljudmi povezati na topel način. Pri reprezentaciji joge v medijih mi gre na živce: 

 • poudarjanje fizičnega aspekta joge, ki je sicer NUJEN (hello, 8+ ur sedenja na dan), vendar ne v  smislu “katero pozo moram osvojiti, da se bom počutila bolje”, temveč v smislu “kaj moje telo  danes potrebuje, da mi bo lažje” 
 • kulturno prilaščanje indijske kulture in orientalizmi (če iz te alineje ni razvidno, sem hodila na filofaks) 
 • pretirano zatekanje k tradiciji na eni strani in ignoriranje tradicije na drugi 
 • zlorabe in škandali kvazi gurujev 
 • neupoštevanje menstrualnega cikla pri praksi joge, ki jo večinoma izvajajo osebe z maternico 
Foto: Katarina Kolenc
Foto: Katarina Kolenc

(Zato) v skodelici joge dobiš: 

 • Okolje, v katerem se naučiš prisluhniti potrebam svojega večno spreminjajočega se telesa,
 • post-lineage jogo, posuto s poezijo, filozofijo in glasbo, 
 • počastitev telesa skozi počitek in joga nidro 
 • jogo, prijazno maternici 
 • spoštljiv odnos do indijske tradicije in transparentno deljenje naukov (iz primarnih oz. preverjenih  sekundarnih virov) 

Ženske se pogosto sprašujemo, kdo smo, kaj pomeni biti ženska in kako zajemati življenje s polno  žlico (sploh ko imaš občutek, da je to življenje bučna juha, ti imaš pa na voljo samo kitajske palčke). 

Malo tavamo. Malo iščemo smisel. Razbijamo si glavo s tem, kaj je naše poslanstvo. In iščemo sebe. 

Moč in svetost menstruacije je izbrisana iz spomina. Pozabile smo jo. In potem smo pozabile, da  smo pozabile.  

Zato sem ustvarila Jogo za čarobnice

Da se spomnimo vsega, kar že vemo – počitek je pravica in dolžnost, kri je sveta, užitek je  vrednota in tvoje telo glavna duhovna avtoriteta. 

New agey duhovnost za ženske me skomina do amenaaaaaaa…

Opleta se z besedami “yoni”, “ravnovesje”, “sakralna čakra”, “nadzemeljski orgazem”, “hormoni” in  (pre)veliko vlogo se pripisuje kristalom. Pa pri jogi se neprestano naprej meče “odpiraje bokov”, ker  je tam “druga čakra”, ki je somehow “povezana z žensko energijo”. 

Na Jogi za čarobnice ne bo NIČ OD TEGA!!! 

Če so ti kristali fishy, ne razumeš, kako lahko položaj metuljčka uravnovesi tvoje hormone in na  splošno ne verjameš ZARES v čakre, pa si vseeno želiš verjeti, da biti ženska pomeni več kot le #bossgirl, v nulo dodelan stil oblačenja in vprašanje: “A že kaj razmišljaš o otrocih?” ter globoko v  sebi upaš, da intuicija vendarle NI mit… dobrodošla (na temni strani). 

Joga za čarobnice je še vedno joga, kar pa pomeni zgolj in samo to, da je njen namen čutiti  resnico znotraj enosti s sabo in vsem. 

Pozabi vse, kar si slišala o jogi, počivanju in ženski vlogi v družbi, medtem ko ustvariš lastno  prakso, ki jo narekuje tvoje telo. 

Spočita. Pogumna. Pomirjena. Tako si želim, da se počutiš po jogi. 

Biti ženska pomeni ustvarjati življenje skozi različne faze in razumeti darove vsake izmed njih. Nisi  vsak dan ista – in to je cel point tega, da si ČAROBNICA. 

Je tisti push-pull ples med odločnostjo, get-shit-done vajbom in prepuščanjem, pripadanjem  skupnosti. 

Ženska je spremenljivost. Je srce. Je telo.  

Joga za čarobnice - DETAJLI

Kdaj? Vsak četrtek ob 17:30. 

Kje? Na Zoomu. 

Koliko časa? 60-75 minut.

Posnetek? Dostopen 1 teden. 

Sestavine: 
🔮Nidra 
🔻Intuitivni in maternici prijazen flow
🎹Mantre (lahko poješ, mrmraš ali recitiraš, mantre so lajf)

Kako se prijavim?

Flow, ki ga delim s tabo, sestoji iz nežnih položajev, pri katerih se ne vprašaš ali jih izvajaš prav ali  narobe, temveč ali se čutijo v tvojem telesu dobro ali ne. Pri tem je blagodejno zapreti oči. Pa še  svetlobi ekrana se izogneš – terna! 

Poleg tega bomo izvajali joga nidro. Mogoče vmes zaspiš. In, zahvaljujoč tehnologiji, po koncu  prakse ne rabiš vstati, temveč nadaljuješ počitek. Med nidro lahko smrčiš. In če kakšnega spustiš –  nikogar ne bo motilo. Pa še mantre. Moja ljubezen. Ja, bedno je, da se ne bo slišalo skupnega  petja. Ampak po drugi strani: poješ lahko z močjo in dramatičnostjo Adele. Ali pa mrmraš. Ali pa le  poslušaš. Spet: nič skrbi o tem, kaj bodo drugi porekli na tvoj glas.

Manj pritiska in nepovabljenih misli na deseto potenco, am I right? 

Vadba, ustvarjena za online okolje

Testimonials

Velja akcija, da na vsak klas pripeljše neomejeno število kosmatincev. Tako je njena lastnica ujela Julko.

Joga za čarobnice je ustvarjena, da počivaš brez slabe vesti, se giblješ, kot si želi tvoje telo in raziskuješ, kaj pomeni ženska, brez da ti odgovore na uho prišepetava internet.

Ne obljubim, da boš z jogo bolje spala, rešila težave z mentalnim zdravjem ali popolnoma  uravnovesila menstrualni ciklus. Vendar na vsaki uri skupaj ustvarimo okolje, znotraj katerega si  opolnomočena, da ustvariš lastno različico prakse, ki je v sozvočju s tabo. 

Želim si, da počitek dojemaš kot svojo pravico in dolžnost ter da upehanost ni več trofeja, ki dokazuje, da je bil za tabo “uspešen” dan. 

 

Želim si, da začutiš doživljanje svoje telesa skozi vse faze tvojega menstrualnega cikla –  folikularno, ovulacijo, lutealno in krvavitev. Da dobiš orodja, kako praznovati lepote vsake faze in  upravljati z njihovimi (neizogibnimi) izzivi. 

Želim si, da spoznaš, da je maternica veliko več kot le organ za nošenje otrok. Je prostor življenja  in smrti, stvaritve in uničenja. V sebi nosi kvalitete zemlje – podporo in nego – ter kvalitete vode –  transformacijo in fluidnost. Želim si, da začutiš svojo maternico kot vir in kot vodnico. 

Pogosta vprašanja (in odgovori)

Zakaj ponujam ta program?

Ker tovrstnega pristopa k jogi  v slovenskem prostoru še nisem zasledila, a čutila, da po njem hrepeni (poleg mene) več ljudi.

Za kaj bom prikrajšana, če se joge ne udeležim live, temveč pogledam posnetek?

Samo in zgolj za skupno energijo. Moja prioriteta je, da je praksa varna in ustvarjena za online okolje – brez naprednih položajev, ki zahtevajo mojo pozornost in fizične naravnave. Prakso si znotraj prostora, ki ga držim jaz, ustvariš sama. 

Kaj, če mi je ideja online joge ogabna?

Razumem in spoštujem tvoje stališče. Prav imaš, pri online joga so prisotni:

-paranoja, ali učiteljica RESNIČNO bdi nad tabo in poskrbi, da vse položaje izvajamš pravilno,
-občutek izolacije in pomanjkanje skupnosti,
-gledanje v ekran po celem dnevu gledanja v ekran,
-tisti motilci miru & koncentracije, zaradi katerih se je lažje učiti v knjižnici in
-tehnične težave.

A hkrati z online jogo lahko uživaš v tem, da:

-nikamor ne rabiš iti, kar pomeni: nič gužvanja na troli, nič panike, ali bo na voljo parking, nič bočnega parkiranja. Pa še čas prihraniš. Čas je denar.
-Med joga nidro lahko zaspiš za nedoločen čas,
-ko kihneš, ne čutiš potrebe po opravičevanju in pojasnjevanju, da nimaš covida. Neslišni ostanejo tudi zvoki smrčanja in prdcev.
-Pri petju manter se ne obremenjuješ, kaj drugi porečejo na tvoj glas in
-ustvariš lahko varen & intimni prostor, kjer se zlivaš sam/a s seboj.

Pretehtaj prioritete. Odločitev je tvoja. Ne bom te prepričevala, da je online joga najboljša joga, ker to ni res. Je pa online format najboljši za Jogo za čarovnice, saj sem jo tako tudi zasnovala – posebej za online okolje.

Kaj pa, če nisem gibčna? 

Kar mirno. Joga ni upodobitvena umetnost. Iščeš občutek, ne oblike. 

Kaj pa, če se mi zdi duhovnost woo woo in mambo jambo? 

Potem ti bo na Jogi za čarobnice najbrž velikokrat neprijetno. Če iščeš LE razgibavanje in  telovadbo, to ni prostor zate. Če pa ti je duhovnost tuja, a zanimiva, se boš naučila veliko novega (predvsem o sebi) –  na prebavljiv način. 

Kaj pa, če med joga nidro zaspim? 

Lahko si samo čestitaš – telesu si dovolila, da si od prakse vzame, kar potrebuje.

Mantre… Kaj pa, če nimam posluha?

Brez skrbi! Iščeš občutek, ne tona. 

Kakšen stil joge sploh učiš? 

Pozicioniram se kot učiteljica post-lineage joge. 

Kaj pa, če sem noseča? 

Dobrodošla. 

Kaj pa, če nimam maternice? 

Dobrodošla. Ne gre le za organ, temveč za cel energetski prostor, ki ga v sanskrtu imenujemo  yonisthana – del subtilnega telesa, kjer se srečajo in prelijejo kvalitete zemlje in kvalitete vode. Ko  se povezujemo z “maternico”, se zares povezujemo le s tem prostorom neskončnega potenciala za  stvaritve! Imamo ga vsi. Moški, ženske in vsi vmes. 

Kako se prijavim?

Napiši mi mail na info@skodelicajoge.com.

Kaj te dela legit učiteljico? 

 • za sabo imam že več kot 6 let lastne duhovne prakse 
 • sem registrirana učiteljica joge pri Joga zvezi Slovenije z opravljenim 300-urnim tečajem 
 • sem diplomirana sinologinja s poglobljenim razumevanjem medkulturnih raziskav – kar pomeni, da ti o azijskih kulturah ne bom prodajala nobenih bučk 
 • sem medicinska tolmačka na področju tradicionalne kitajske medicine – moje znanje o  človeškem telesu (tako fizičnem kot subtilnem) je na izredno visokem nivoju – sem totalna piflarka in se neprestano izobražujem, v rokavu imam izobraževanje iz  biomehanike, iz nedualne šiva tantre, energy worka in jogi za ženske 
 • kot klasično šolana glasbenica ti petje manter predstavim na visokem nivoju, (pogosto) s spremljavo indijskega harmonija 
 • že lep čas sobivam z anksioznostjo in PCOS, poznam tegobe porušenega mentalnega zdravja  IN hormonskega ravnovesja 

*Opomba: čeprav so te reference krasne, nič od zgoraj napisanega ne pomeni, da mi lahko brezpogojno zaupaš. Kot vsi ostali, se tudi jaz vsak dan učim in pozabljam, kar sem se že naučila in ni vredno prostora v moji glavi. Veliko časa sem preživela pod okriljem različnih pristopov do joge in zavedam se, kako pomembno je na področje duhovnosti vnesti počitek in skrb zase kot žensko – za širše dobro naše družbe in človeštva.

Foto: Maša Žekš

Preden greš! Če se pridružiš Jogi za čarobnice, dobiš…

Preden greš! Če se pridružiš Jogi za čarobnice, dobiš… 

🌙Jogo nidro in dovoljenje, da se ustaviš in ne počneš čisto nič 

🧡Nežen flow, ustvarjen za online okolje, kjer je pomembno, kako položaj občutiš namesto kako  izgleda 

🌹Maternici prijazno jogo, ki te opolnomoči, da spoštuješ svoj cikel kot duhovno avtoriteto 

🙏🏻Post-lineage pristop, ki namesto guruja v ospredje postavi skupnost in namesto v svetih spisih vodilo išče znotraj telesa vsakega vadečega 

📿Informacije o tradiciji joge od osebe, ki je zaključila študij s področja medkulturnih raziskav. Nič orientalizmov, bypassinga in kulturnega prilaščanja. 

 

Si pripravljena, da narediš korak naprej, globlje vase in nikoli več ne pogledaš nazaj?

Da lahko s prekrasnimi ženskami hodim po tej poti, je zame največji privilegij. Ni nekaj, kar jemljem  zlahka. 

Resnično verjamem, da sta počitek in razumevanje vloge menstrualnega cikla dve sestavini, ki v  mainstream jogi manjkata. In da je moč skupnosti žensk, ki skupaj počivajo, ljubijo svoje maternice  in pojejo, močnejša, kot bi si kadarkoli upali predstavljati. 

Če so to teme, ki jih želiš tudi ti nagovoriti v svojem življenju, bom izjemno vesela, če se nam  pridružiš na Jogi za čarobnice!

Foto: Katarina Kolenc

“Naša kri želi zapeti svojo pesem, starodavna melodija kliče v ples življenja.” – Romana Ercegović

Čarobnice s(m)o ženske, ki verjamemo v intuicijo in naravo ter čutimo moč cikličnosti, tudi v  linearno naravnani družbi.🩸

→ prijava za čarobnice na info@skodelicajoge.com