Joga in koncept tekmovanja

Jogo vidim kot kot protiutež družbi, kjer vlada kultura konkurence, primerjanja in tekmovanja z drugimi. 

Ena najtežjih sprememb, ki sem jih morala vpeljati v lastno prakso joge, je bila opustitev drže tekmovanja. 

V prvi vrsti z ostalimi, ki istočasno vadijo z mano. Kdo bo nogo dvignil višje, kdo bo v ravnotežnostnem položaju ostal dlje, kdo se bo bolj približal popolnosti?

Opustiti pa sem morala tudi pristop tekmovanja s seboj in namesto po tem, kdaj bom končno eno minuto lahko stala na glavi, napredek prakse začeti meriti po tem, kdaj bom končno eno minuto prijazna do sebe. Na joga blazini in izven nje.

Kultura primerjanja in tekmovanja z drugimi nam prigovarja, da nismo nikoli dovolj, prinaša tesnobo in ustvarja občutek notranje praznine. Ampak ni treba, da nas subtilna sporočila medijev in druge pasti družbe, v kateri živimo, stanejo notranjega miru in zadovoljstva s sabo. 

Še vedno imamo svobodo, da vsem zunanjim vplivom navkljub kot posamezniki kultiviramo ljubeč odnos in prijaznost. Najprej do sebe, nato pa še do drugih. Tako lahko zagotovimo, da se vsi skupaj čutimo podprti, vsak na svoji poti nenehne rasti in transformacije. 

Končni cilj joge spoznati svojo pravo naravo in da smo v svojem bistvu že popolni, ljubeči in čuječi. To ne pomeni, da se ne bomo nikoli več slabo počutili glede sebe. Vendar bomo pa z redno prakso vedno lažje uvideli, da takšne misli in takšni občutki niso absolutna resnica. Prav tako ne pomeni, da se bomo nehali truditi in nehali težiti k napredku. Kajti rast JE pomembna. Pri duhovni praksi, pri fizični vadbi, v življenju nasploh. Odmik od koncepta tekmovanja in primerjanja z drugimi (in s sabo) ne pomeni konec razvoja.

Joga ni upodobitvena umetnost in ni tekmovanje. Vse, kar delamo pri jogi, delamo iz ljubezni do sebe. Paradoksalno pa je, da šele s sprejemanjem tega, kar je, ustvarimo prostor za rast in napredek. Ki se seveda opazi tudi zunaj prakse joge.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.