Hasta bandha

Čeprav je joga več kot le jogijski položaji, pa le-ti predstavljajo velik del joge in je nadvse pomembno, da jih izvajamo varno, da se na dolgi rok ne poškodujemo.

Eno izmed orodij za varno izvajanje asan so energetske zapore ali bandhe. Ker mi zadnje čase veliko ljudi potarna o bolečih zapestjih med jogo in ker sem s tem v preteklosti tudi sama imela težave, bom danes malo napisala o hasta bandhi. Hasta sicer pomeni “roka”, “položaj roke” ali “gib roke”. 

Nič ezoteričnega ni. Fora je samo, da, ko smo v položaju, kjer so dlani na tleh, prste razpremo in aktivno pritisnemo v vse njihove členke, sredina dlani pa se malo dvigne od tal.


Tako je manj obremenitve na zapestju, delajo cele roke in še krepimo stik s podlago, kar je zelo prizemljujoče. 
Same fajn stvari. 

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.