“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi bile do sedaj na voljo. Ne predstavlja absolutne resnice in njegov namen ni provokacija. Namen osebnih zapisov, kot je ta, je, da te spustim v svojo glavo in pokažem, kako razmišljam o jogi in življenju nasploh, da se lahko informirano odločiš, ali želiš z mano sodelovati.

Blokirane

Beseda “blokada” (in vse njene sestrične) ne gre lepo v moja (priznam, včasih precej občutljiva) ušesa. Blokada je nekaj, kar ti stoji na poti in kar ti preprečuje, da prideš s točke A do točke B. Želim si, da bi se, preden začnemo vihteti to besedo po zraku, vprašali:

  • Ali gre za blokado ali travmo?
  • Kako je “blokada” oz. občutek nezmožnosti napredka povezana s privilegiji ali pomanjkanjem le-teh?
  • Je mogoče, da omejitvena prepričanja (čeprav so še kako resnični pojav) niso vzrok za dotično “blokado”?

Preden komu (vključno s sabo) diagnosticiraš “blokirano čakro”, ne pozabi na kompleksnost človečnosti – kajti četudi v duhovnosti kdaj stopimo v neke višje sfere, smo na koncu dneva še vedno LJUDJE. Vsak (po naporni pandemiji je res safe to say “vsak” človek) s svojo izkušnjo travm(e), z različnimi nivoji privilegijev in kako na naše življenje vpliva vse od našega videza in vzgoje do osebnih izkušenj in vrednot.

Čakre

Več o čakrah si lahko prebereš v tem zapisu, ki naslika kontekst današnjega bloga.

Večina zahodne joge v svoje pojmovanje čaker ne zaobjame reči, ki so zdele ključne starim mojstrom iz Indije, ki so po poteh joge hodili pred nami. Npr. knjiga “Wheels of Life” ni delo o jogijski filozofiji temveč o zahodnem okultizmu. Dela, ki temeljijo na primarnih virih (kar a priori pomeni, da so ta dela napisana v sanskrtu), zaenkrat obstajajo samo v akademskih vodah (in vsi vemo, kako zabavno je brati tovrstne tekste…).

“Toda, ali je to sploh VAŽNO? Če nauki o čakrah rezonirajo z mano in me podprejo na moji poti, kdo si ti, da mi to vzameš?”

Tvojih izkušenj ti ne more vzeti nihče. <3 In v resnici ni važno. Sledeče informacije so tu izključno zato, da širijo obzorja okrog čaker. Upam, da prinesejo tudi občutek opolnomočenja in navdih, kako zabiti kajlo vsakemu naslednjemu, ki ti brez tvojega povoda postavi diagnozo blokirane čakre.

Blokirane čakre: psihološka stanja

Čakre se pogosto povezuje s psihološkimi stanji (1. čakra: občutek varnosti; 2. čakra: kreativnost, 3. čakra: samosprejemanje itd.), za kar se imamo zahvaliti predvsem Jungu, ki je čakre v povezavi s psihološkimi stanji utemeljil v svojem delu The Psychology of Kundalini Yoga. (Fun fact: Jung preko prepletanja psihologije in misticizma čaker ne povezuje le s posameznimi psihološkimi stanji, temveč tudi z duhovno evolucijo posameznika, družbe in cele civilizacije – tako npr. lahko rečemo, da smo “dosegli anahato”, ko se od snovnega premaknemu k nesnovnemu).

V tradicionalnih virih ni o čakrah in psiholoških stanjih, povezanih z njimi, ne duha ne sluha (z izjemo sistema čaker za glasbenike iz 10.stoletja! – but that’s a whole other story). Ali to pomeni, da jih ne smeš povezovati? Ne. Le, da ni nujno, da jih in da obstajajo še drugi okvirji subtilne anatomije. <3

Zaključek (ki je hkrati tudi povzetek)

Blokirane čakre so novodoben izum. Če rezonira s tabo, super. Joga je tradicija, ki se je skozi zgodovino prilagajala potrebam in bolečinam družbe ter si prizadevala zmanjševati trpljenje. 

Če ti ideja o blokiranih čakrah povzroča trpljenje, ta ideja ni edina teorija o čakrah. Tvoje čakre niso blokirane in nihče tvojega telesa (fizičnega, mentalnega in energijskega) ne pozna bolje od tebe.

Če pa že govorimo o neravnovesju na področju energijskega telesa, je to prepleteno s fizičnim in mentalnim. Ohranjanje ravnovesja je tricky naloga #lovimravnotežje, ker je dobrobit vsakega izmed nas odvisna od toooliko reči. Stres, spanje, hrana, gibanje, svež zrak, odnosi, travme, skincare (hihi). S prakso joge lahko pokriješ nekaj teh področij. Ampak to ni point. Želim si, da je praksa joge NAVDIH za preostanek svojega dneva. Tedna. Leta. Malo počitka tu, malo ljubeče naklonjenosti tam, pa se daleč pride. Ko prisluhneš potrebam tvojega telesa in srca (in se tudi odzoveš nanje).

Rada imam čakre <3 Včasih ih povezujemo tudi s kakimi fiziološkimi funkcijami. Glede tega ne vem čisto, kaj si mislim. Najbrž so včasih na ta način dojemali skrivnostno delovanje človekove notranjosti. Ampak da bi ena joga poza uravnovešala eno čakro, da bi čakre uravnovešala zgolj eterična olja in kristali… Ne vem. Ne kupim. Treba je nasloviti vse skupaj bolj celostno, uravnovesiti aktivnost s počitkom, malo popaziti, kaj damo vase (glede hrane in tudi glede vsebin, s katerimi filamo možgane), poskrbeti, da vsak zase ve, kako pomiriti svoj živčni sistem.

Take stvari pač.

(Hvala čudoviti mentorici etičnega tekstopisja, Natalie iz The Brand Copywriter, da pomaga osvetliti moč besed in njihovo zamotanost.
Hvala mojemu učitelju joge, Christopherju Hareeshu Wallisu, za pristne nauke, ki sem jih lahko prebavila.
Hvala mentorici za trauma-informed pristop k delu z ljudmi, Katie Kurtz, da nas uči, kako se lahko z ljudmi povezujemo na topel način.)

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.