Asana tedna: Urdhva mukha śvānāsana/navzgor obrnjen pes/up dog

Asana tega tedna, Urdhva Mukha Svanasana, je tudi redna sestavina jogijske prakse, saj je tako del pozdrava soncu kot del “vinyase”, sklopa položajev, ki povezujejo posamezne sekvence med seboj (ampak ne nujno; sploh za začetnika ta položaj pogosto nadomesti kobra ali “baby” kobra). Navzgor obrnjen pes pa se izven sekvence pozdrava soncu lahko izvaja tudi samostojno. Ustvari full body experience, tako da nadaljuj z branjem, četudi pozdrava soncu ne znaš na pamet.

Kaj pomeni “Urdhva Mukha Svanasana”?

Najprej malo lekcije iz sanskrta: urdhva pomeni navzgor, mukha obraz, svana pes, asana pa položaj. V slovenščini to asano poimenujemo “navzgor obrnjen pes”, skrajšano pa kar “up dog”, iz angleškega prevoda, “upward facing dog”.

Zakaj se mi splača vadit ta položaj?

Položaj sodi v zaklone. Odpira prsni koš in trebuh, zraven pa ti še okrepi hrbet, roke in zapestja. Skozi to asano začutiš, kako je imeti dvignjen in odprt prsni koš in ta občutek lahko nato preneseš še v druge položaje. Zaradi večurnega sedenja nas mnogo izgubi to zaznavo in se pogosto sključimo, kar pripelje do težav z držo, bolečin v hrbtu in omejitev pri dihanju.

Kako vstopim v položaj?

1. Začneš leže ne trebuhu. Noge stegneš za sabo, da zgornja stran stopal pritiska v tla. Pokrčiš komolce, dlani pa položi pod ramena. Široko razpreš prste na rokah.  

2. Ob vdihu potisneš dlani v tla, stegneš komolce in istočasno dvigneš trup in noge; stegna in kolena so zdaj nekaj centimetrov nad tlemi. Notranje stegenske mišice so aktivne, prav tako roke. Pazi, da imaš težo razporejeno čez cele dlani in ne obremenjuješ preveč zapestij. Mišice zadnjice so čvrste, ampak ne čisto do konca stisnjene.

3. Rame aktivno potisneš stran od ušes in paziš, da ne visiš oz. da se ne “vsedeš” med rame. Lopatice povlečeš skupaj. Prsnico dvigneš, a paziš, da ob tem ne obremeniš ledvenega dela hrbta- ta naj bo dolg.

4. Gledaš naprej. Paziš, da ni pritiska v vratu ali predelu grla.

5. Narediš nekaj dihov tu, nato pa lahko greš nazaj dol v začetni položaj ali se dvigneš v strešico.

V kakšnih primerih položaja ni priporočljivo izvajati

Pozor! Tega položaja ne izvajaj, če imaš poškodbo hrbta, vratu ali zapestij, če si imel/a pred kratkim operacijo trebuha ali hrbta, če imaš težave s karpalnim kanalom, v času hudih glavobolov in med nosečnostjo.

Še za na konec…

Tudi če čutiš kakršnekoli neprijetnosti, ki se ti zdijo “čudne”, pojdi ven iz položaja. Nujno je, da se imaš med jogo fajn in da ob izvajanju ne trpiš zaradi prevelikega napora. Vedno poslušaj svoje telo!

Če se ti je zapis zdel uporaben, si ga shrani in ga deli s prijatelji. Če se ti v zvezi s tem položajem porajajo še kakšna vprašanja, pa mi napiši sporočilo na info@skodelicajoge.com, da ustvariva dialog in razrešiva dvome.

Do naslednjič!

Namaste.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.