Asana tedna: Adho Mukha Śvānāsana

Ta teden pod drognogled jemljem asano Adho Mukha Svanasana. Adhas v sanskrtu pomeni navzdol, mukha pomeni obraz, svana pes, asana pa položaj. Ta položaj si sigurno že videl/a, zanj vsaj slišal/a ali pa ga kdaj izvajal/a. V angleščini se mu reče “downward facing dog” ali na kratko kar “down dog”, v slovenščini pa “navzdol obrnjen pes” oz. po domače “strešica”.

To je eden tistih položajev, ki se zelo redko NE pojavi znotraj jogijske prakse. Morda ker pričara tak “full body experience”; fajn podaljša hrbtenico, odpre prsni koš, raztegne noge in napolni telo z energijo.

Če pa jo redno izvajaš, lahko pričakuješ še prožne hamstringe, močnejše mišice hrbta in okrepljene mišice rok ter zapestij. In vse to nas večina od nas kar rabi, sploh če večino dneva presedimo. 

Narediš ga nekako tako:

1. Postaviš se na vse štiri in postaviš zapestja pod rame, kolena pa pod kolke.

2. Dobro se oprimeš podlage tako, da široko razpreš prste na rokah in vseh 10 členkov enakomerno pritisneš v tla.

3. Vdihneš in spodvihaš prste na nogah, nato pa z izdihom dvigneš medenico v zrak.

4. V strešici pa še sprostiš vrat, rame potisneš stran od ušes in pustiš, da pete vlečejo proti tlom. Medenica potiska v zrak, trtica pa vleče proti sramnici.

5. Poskrbiš, da je hrbet dolg in raven. Če je treba, pokrčiš kolena. Popek čisto nežno povlečeš navznoter, da začutiš stabilen center telesa.

6. Dihaš! 

In čeprav je položaj relativno dosptoen in ima mnogo prednosti, se ga je potrebno izogibati, če imaš povečan krvni pritisk, težave s srcem, vnetje oči ali ušes, akutno ali kronično poškodbo nog, gležnjev, kolkov, zapestij, ramen ali vratu in v pozni nosečnosti.

V vsakem primeru pa poslušaj svoje telo in s sabo ravnaj na način, ki zagotovi prijetno in nenaporno izkušnjo.

Do naslednjič! Namaste.

Si se iz zapisa naučil/a česa novega? Deli blog s tisimi, ki bi jih prav tako uspel navdah niti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V tem zapisu

Še več o jogi v pisani besedi:

“Blokirane čakre”

Opomba: zapis “Blokirane čakre” je osebne narave, kar pomeni, da odraža moje osebno mnenje, ki sem si ga ustvarila na podlagi informacij, ki so mi

Čakre od A do Ž

Čakre, cakre, chakre? Sanskrtska beseda चक्र se z latinico napiše “cakra”, izgovori pa “čakra”. V angleško govorečih deželah besedo pišejo kot “chakra”, izgovorijo pa “šakra”

ahimsa 2.0

Ahimsa, ahimsa, ahimsa. Lani (oz. zdaj že predlani – leta 2020 vglavnem – jaz štejem leta po šolskih letih, hih) sem napisala blog o nenasilju

Joga za začetnike

Money question: “Kako se spraviti k jogi?” Jaz se z besedami rada zaštrikam. In pogosto (precej) filozofiram. Ampak pri tem vprašanju nimam česa za razčlenit.